időjárás 22°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Orbán Viktor: Véget ért az EU-csúcs, a közép-európai országok megállapodtak + videó

Azeri földgázvásárlásról tárgyal Szijjártó Péter Bakuban

Magyar Nemzet
2023.02.02. 21:54 2023.02.03. 10:35
Azeri földgázvásárlásról tárgyal Szijjártó Péter Bakuban

Szijjártó Péter a ma estét Bakuban tölti, holnap ugyanis ott üléseznek a déli földgázfolyosó megépítésével és a Kaszpi villamos vezeték létrehozásával foglalkozó miniszteri tanácsok – számolt be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter, aki délkelet-európai kollégáival is találkozik.

A megnövelt mennyiségű azeri kitermelésből származó földgáz megvásárlása a legreálisabb forgatókönyv az új közép-európai földgázforrások tekintetében

– mutatott rá. „Reméljük, érdemi előrelépést fogunk tudni elérni a diverzifikációs tervek konkretizálása terén” – jelentette ki.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter bejelentette: tovább bővül minden idők legnagyobb, magyar közlekedésipari megrendelése. Az egymilliárd eurós beruházás mintegy 1,1 milliárd euróra nőtt, ugyanis az eddigi 1300 vasúti kocsin felül újabb ötvenet rendel az egyiptomi vasúttársaság egy alapvetően magyar konzorciumtól. A miniszter sajtótájékoztatóján beszélt arról is, hogy tavaly csúcsot döntött a magyar–egyiptomi agrárkereskedelmi forgalom, értéke 80 százalékos bővülést követően megközelítette a 30 millió dollárt. Úgy fogalmazott: az együttműködés legfontosabb területe az energetika, mivel mindkét ország a nukleáris energiára helyezi a hangsúlyt az ellátásbiztonság és a zöldátmenet terén.

A külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy Egyiptom a földgázvásárlással kapcsolatban is megoldást jelenthet.

Kifejtette: a szállítás jelenleg cseppfolyósított formában lehetséges, de tervben van egy európai uniós támogatású gázvezeték építése is Dél-Európában.

Borítókép: Szijjártó Péter Bakuban (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.