Elárasztották a Kanári-szigeteket az illegális migránsok

Múlt héten a marokkói–spanyol csúcstalálkozó idején 340, hétvégén pedig további 357 illegális bevándorlót húztak partra a spanyol tengeri mentők.

Magyar Nemzet
2023. 02. 06. 13:39
Spanish authorities rescue 171 migrants off Canary Islands coasts
epa10440980 Several migrants rest at Gran Carajal port after their arrival on board a Spanish Sea Rescue Unit's ship in Gran Canaria island, southwestern Spain, 31 January 2023. Spanish authorities rescued some 171 migrant, including 14 women and four children, on board of three boats last night off southern Canary Islands coast. EPA/Carlos de Saa Fotó: Carlos de Saa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz illegális bevándorlót mentettek ki a vízből az elmúlt napokban a Kanári-szigeteknél. A helyi sürgősségi szolgálat jelentése szerint hétvégén és hétfőn a reggeli órákban összesen 357 afrikait húztak partra, legtöbbjüket Lanzarotéra szállították.

A mentőegységek csak vasárnap 163 szubszaharai állampolgárra figyeltek fel a nyílt óceánon, akik egy gumicsónakban és két kisebb hajón utaztak. 

Sürgős segítségre volt szükségük, miután a hullámok kis híján felborították az egyébként sem stabil járműveket. Az első csónak 42 férfit és 9 nőt szállított, akiket a Gran Canaria parti őrség mentett ki a nap elején. A másodikon még többen utaztak, összesen 45 férfi, 12 nő és egy kiskorú, a harmadikról pedig 48 férfit, 3 nőt és 3 gyermeket vittek partra Lanzarote szigetén.

A Kanári-szigeteket múlt hét óta ismét kiemelten sújtja az illegális migrációs nyomás. A marokkói–spanyol csúcstalálkozó idején is folyamatosan érkeztek a bevándorlók a szigetcsoport különböző tagjaira, valamint a félszigetre is. 

Mintegy 340 embert mentettek ki a vízből, mindannyian Marokkó partjairól indultak el.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint januárban már 1292 papírok nélküli migráns érkezett  Spanyolországba. 2022 azonos hónapjához képest ez az adat az illegális migráció 69 százalékos csökkenését jelenti. Ennek ellenére még mindig riasztó azoknak a bevándorlóknak a száma, akik a nyílt vízen keresztül próbálják elérni a spanyol szárazföldet. Tavaly legkevesebb 2390 ember halt meg az illegális tengeri útvonalakon, amelyek közül épp a Kanári-szigetekre vezetők a legveszélyesebbek. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: EPA/Carlos de Saa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.