időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Elárasztották a Kanári-szigeteket az illegális migránsok

Magyar Nemzet
2023.02.06. 13:39 2023.02.06. 14:07
Elárasztották a Kanári-szigeteket az illegális migránsok

Múlt héten a marokkói–spanyol csúcstalálkozó idején 340, hétvégén pedig további 357 illegális bevándorlót húztak partra a spanyol tengeri mentők.

Több száz illegális bevándorlót mentettek ki a vízből az elmúlt napokban a Kanári-szigeteknél. A helyi sürgősségi szolgálat jelentése szerint hétvégén és hétfőn a reggeli órákban összesen 357 afrikait húztak partra, legtöbbjüket Lanzarotéra szállították.

A mentőegységek csak vasárnap 163 szubszaharai állampolgárra figyeltek fel a nyílt óceánon, akik egy gumicsónakban és két kisebb hajón utaztak. 

Sürgős segítségre volt szükségük, miután a hullámok kis híján felborították az egyébként sem stabil járműveket. Az első csónak 42 férfit és 9 nőt szállított, akiket a Gran Canaria parti őrség mentett ki a nap elején. A másodikon még többen utaztak, összesen 45 férfi, 12 nő és egy kiskorú, a harmadikról pedig 48 férfit, 3 nőt és 3 gyermeket vittek partra Lanzarote szigetén.

A Kanári-szigeteket múlt hét óta ismét kiemelten sújtja az illegális migrációs nyomás. A marokkói–spanyol csúcstalálkozó idején is folyamatosan érkeztek a bevándorlók a szigetcsoport különböző tagjaira, valamint a félszigetre is. 

Mintegy 340 embert mentettek ki a vízből, mindannyian Marokkó partjairól indultak el.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint januárban már 1292 papírok nélküli migráns érkezett  Spanyolországba. 2022 azonos hónapjához képest ez az adat az illegális migráció 69 százalékos csökkenését jelenti. Ennek ellenére még mindig riasztó azoknak a bevándorlóknak a száma, akik a nyílt vízen keresztül próbálják elérni a spanyol szárazföldet. Tavaly legkevesebb 2390 ember halt meg az illegális tengeri útvonalakon, amelyek közül épp a Kanári-szigetekre vezetők a legveszélyesebbek. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: EPA/Carlos de Saa)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.