Hála Giorgia Meloninak, végre az unió napirendjére kerülhet a migráció

Továbbra is igen erőteljes a migrációs nyomás a dél-olaszországi partokon: éppen pénteken érkezett a hír, hogy újabb nyolc személy, köztük egy újszülött és egy állapotos nő veszítette életét a Földközi-tengeren való átkelés során. A nyíltan bevándorlásellenes Giorgia Meloni olasz kormányfő most minden erejével megpróbálja az unióban is napirendre tűzni a problémát. Elisabetta Gardinivel, a kormányzó Olasz Testvérek párt képviselőjével beszélgettünk.

2023. 02. 04. 7:40
Elisabetta Gardini during the protest in front of the
1167090660 Fotó: Pacific Press
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan akarja megfékezni az illegális bevándorlók érkezését a Meloni-kormány?

– Az Európa déli határait védő Olaszország immár évek óta kénytelen egyedül megküzdeni a szabályozás nélküli bevándorlás összetett problémájával. Az országot sújtó migrációs krízis évek óta tart, Európa az elmúlt években nem volt hajlandó tudomást venni róla. Ez az első alkalom, hogy Giorgia Meloninak sikerült elérnie, hogy a Földközi-tengeren áramló migránsok kérdése napirendre kerülhet az európai intézményekben. A tengeri útvonalon keresztül ugyanis elsősorban gazdasági bevándorlók érkeznek Itáliába, olyan személyek, akik valójában nem jogosultak menekültstátusra, csupán egy jobb élet reményében kelnek útra. Ez önmagában azonban nem elegendő ahhoz, hogy rendezett jogi keretek között Olaszországban maradhassanak.

– Milyen elvárásai vannak az olasz kormányfőnek az unióval szemben?

– Giorgia Meloni közös felelősségvállalást vár. Ez az első alkalom, hogy az Európai Bizottság napirendre tűzte ki a Földközi-tenger térségét érintő migrációs kérdés megvitatását, amelyre február 8–9-én kerül sor. Őszintén remélem, hogy már az első alakalommal konkrét megoldások látnak napvilágot, az elmúlt években ugyanis semmiféle kézzelfogható eredményt nem láttunk!

– Milyen konkrét megoldásokat várnak?

– Amit mi várunk, az nem más, mint amit valójában az uniós szabályok is megkövetelnek. Amit mi szeretnénk, az nem más, mint a bevándorlás ellenőrzése, a származási és tranzitországokkal való kapcsolattartás. A cél az lenne, hogy az elvándorlás gyökereinél avatkozzunk be! Hiszen akik útra kelnek, könnyen emberkereskedők áldozataivá válnak, amely meglátásom szerint nem más, mint a modern rabszolgaság. 

A humanitárius segítségnyújtás zászlaja alatt működő civil szerveztek sem tevékenykedhetnek önkényesen, hiszen ilyen összetett helyzetek kezelése az adott ország feladata, nem pedig magánszervezeteké.

Abban reménykedünk, hogy Európa azt is mérlegeli, hogy az országoknak, ahová a civil szervezetek tartoznak, szintén felelősséget kell vállalniuk a kimenekítettek további sorsáért. Például ha német felségjelzésű civil hajók mentési műveleteket hajtanak végre a Földközi-tengeren, akkor Németország nem vonhatja ki magát a terhek alól. Ugyanez érvényes Svédországra és más európai országokra is. Azok az országok, amelyek most ellenállást tanúsítanak az olasz kormány migrációs politikájával kapcsolatban, az elmúlt években a szabályozott bevándorlás megakadályozásán dolgoztak. Ezzel az emberkereskedők és bűnbandák kezére játszották azokat a szerencsétlen embereket, akik a jobb élet reményében útnak indultak, végül mégis a harmadik évezred rabszolgáivá váltak.

– Van lehetőség az emberkereskedők felelősségre vonására? 

– Tisztán emlékszem, hogy 2016-ban a brit Lordok Házában a fegyveres erők egyik parancsnoka arról számolt be, hogy olyan bizonyítékok birtokában van, miszerint a civil szervezetek kiképezték a bevándorlókat, hogy ne működjenek együtt az olasz hatóságokkal az emberkereskedők azonosításában. 

Későbbiekben továbbították a jelentést a többi tagállamnak, köztük Olaszországnak is, a kormány azonban figyelmen kívül hagyta. Érdekes, hogy az interneten sincs nyoma a fenti jelentésnek. Szándékomban áll, hogy az angol kollégák közreműködésével felkutassam az ügyet és kivizsgálását kérjem, mert elfogadhatatlannak tartom, hogy ilyen súlyos összejátszás megtörténhessen!

Borítókép: Elisabetta Gardini olasz képviselő egy tüntetésen (Fotó: Matteo Nardone/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.