időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Giorgia Meloni csak a legális bevándorlási kvótákat támogatja

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.03. 20:01 2023.02.03. 20:15
Giorgia Meloni csak a legális bevándorlási kvótákat támogatja

Giorgia Meloni olasz kormányfő Olaf Scholz német kancellárral egyeztetett a migrációról és Ukrajnáról. A jobboldali és a szociáldemokrata politikus a közös pontokra helyezték a hangsúlyt: egyetértettek abban, hogy a legális bevándorlási kvótát támogatni kell, ahogyan Ukrajna megsegítéséért is mindent meg kell tenni.

Az olasz kormány egyetért a német kormánnyal abban, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelemben együtt kell működni a származási országokkal, és legális bevándorlási kvótákat kell felajánlani az illegális migrációval szembeni fellépésért cserébe – jelentette ki Georgia Meloni olasz miniszterelnök pénteken Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után. A jobboldali Olasz Testvérek politikusa és a szociáldemokrata német kormányfő közös tájékoztatóján Georgia Meloni kiemelte: 

teljes mértékben támogatja Olaf Scholzot abban, hogy legyen a kibocsátó országokkal folytatandó együttműködés egyik eleme a legális bevándorlási kvóta az illegális migráció visszaszorításáért cserébe.

Kifejtette: az illegális migráció a biztonsággal is összefügg, ezt mutatja például a Wagner orosz katonai vállalkozás tevékenysége az afrikai Száhel-övezetben. Hangsúlyozta, hogy szét kell választani egymástól az illegálisan bevándorló gazdasági menekültek és a valóban védelemre szoruló emberek, például a hazájukat az orosz támadás miatt elhagyni kényszerülő ukránok ügyét, és nem lehet egyszerűen a tengerbe veszni hagyni érkezőket. Mint mondta, természetesen felelősségvállalásra és szolidaritásra is szükség van. Hozzátette: hajlandó diplomáciai képviseleteket nyitni afrikai országokban, hogy a bevándorolni szándékozók benyújthassák szabályos kérelmüket.

Minden szinten támogatni Ukrajnát

 

Az olasz kormány az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásában is egyetért a német kormánnyal 

 

– húzta alá berlini bemutatkozó látogatásán Georgia Meloni, akit katonai tiszteletadással fogadtak Olaf Scholz hivatalában. Kiemelte, hogy kormánya minden lehetséges módon és minden szinten támogatja Ukrajnát, és személyesen is azt vallja, hogy nem igaz az az állítás, miszerint az orosz támadással szembeni védekezés támogatása csak a háború folytatását jelenti. – Ha nem támogatnánk Ukrajnát, akkor nem béke lenne, hanem invázió – jelentette ki az olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy az igazságos békéhez meg kell adni az önvédelem lehetőségét a megtámadott országnak.

 

Csak az erőegyensúly esetén, azaz Ukrajna támogatásával lehet tárgyalóasztalhoz ültetni a feleket

 

– mondta Georgia Meloni. Kérdésre válaszolva arról is szólt: nem emlékszik, hogy bármikor is azt mondta volna, hogy „allergiás Németországra”.

SCHOLZ, Olaf; MELONI, Giorgia
Fotó: Clemens Bilan

„Európának szüksége van a bevándorlásra”

Olaf Scholz az EU-s tagállami vezetőket összefogó Európai Tanács február 9-én kezdődő kétnapos rendkívüli értekezletével kapcsolatban kiemelte: a közös értékeken – a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletére – épülő, humánus és válságtűrő uniós menekültügyi rendszert kell kiépíteni, amelyben méltányos egyensúlyban van a felelősségvállalás és a szolidaritás. Hozzátette, hogy a védelemre nem szoruló, maradásra nem jogosult menedékkérőket vissza kell juttatni származási országukba.

Ezekkel az országokkal együtt kell működni, és meg kell nyitni az EU-ba irányuló bevándorlás legális útjait.

Aláhúzta: egyetértésre kell jutni arról, hogy Európának szüksége van a bevándorlásra. A kancellár szólt többek között Ukrajna támogatásáról is, aláhúzva: Németország és Olaszország átfogó támogatást nyújt Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, és ez így is marad.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (j) Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt fogadja a berlini kancellárián 2023. február 3-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.