időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Erőszakmentességre és párbeszédre szólította fel Mianmart az ASEAN

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.04. 12:45
Erőszakmentességre és párbeszédre szólította fel Mianmart az ASEAN

Erőszakmentességre és párbeszédre szólították fel Mianmart szombaton a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei az indonéziai fővárosban, Jakartában. A találkozó zárónyilatkozatában a résztvevők hangoztatták, hogy jelentős előrelépés szükséges az ötpontos konszenzus végrehajtása terén, hogy folytatni lehessen a mianmari nemzeti párbeszéd felé vezető utat. Kiemelték, a párbeszéd „a mianmari helyzet békés megoldásának kulcsa”.

Az ötpontos konszenzusról 2021-ben állapodtak meg az ASEAN vezetői. Ezek között szerepel a civilek elleni erőszak felfüggesztése és a párbeszéd megindítása minden érintettel a békés megoldás érdekében.

A dokumentumban kitértek arra, hogy minden érdekelt félnek kedvező környezetet kell teremtenie a befogadó nemzeti párbeszédhez az erőszak megszüntetésével és a humanitárius segélyek időben történő és akadálytalan eljuttatásának biztosításával. A tanácskozáson egyetértés alakult ki abban, hogy az ASEAN tagjai elmélyítik a gazdasági integrációt és megerősítik az ellátási láncok összekapcsolhatóságát, hogy ellensúlyozzák az energiát és a pénzügyi stabilitást befolyásoló geopolitikai feszültségek negatív hatását.

Joko Widodo indonéz elnök, aki korábban, pénteken találkozott az ASEAN külügyminisztereivel, azt mondta, hogy a szövetség nem lehet mások érdekeinek közvetítője. Beszéde során többször is független külpolitikát szorgalmazott. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét 1967-ben alapították, és ma tíz országot egyesít: Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam.

Borítókép: Az indonéz elnöki palota által közreadott kép a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) kétnapos külügyminiszteri találkozóján részt vevő politikusokról Jakartában 2023. február 3-án (Fotó: MTI/AP/Indonéz elnöki palota)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.