Íme a „zöld” jövő: dízelgenerátorokkal tartották melegen az elromlott szélturbinákat

A hálózat meghibásodása miatt több mint hetven szélerőművet kellett dízelgenerátorokkal melegen tartani a javítás ideje alatt – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2023. 02. 08. 15:41
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Scottish Power – amely valójában a spanyol Iberdrola cég leányvállalata – elismerte, hogy 71 turbináját dízelgenerátorokra kellett kapcsolni, hogy decemberben melegen tartsák azokat Skóciában. Emellett pedig az is kiderült, hogy a turbinákkal sokkal több probléma van, mint gondolnánk.

December folyamán 60 turbina Arecleochban és 11 turbina Glenn Appban volt áramtalanítva kábelezési hiba miatt. Annak érdekében, hogy ezeket a turbinákat újra áram alá helyezzék, a dízelgenerátorok naponta több mint hat órán át működtek. A turbinák rendszeresen leállnak különböző meghibásodások miatt, ilyenkor energiát vesznek ki a hálózatból, ahelyett, hogy termelnének, egészen a hibák elhárításáig

– jelentette ki a Scottish Power. Emellett az is kiderült, hogy a turbinákon létrejött repedések miatt a szélerőművek rendszeresen szennyezett hidraulika olajjal permetezik be a skót vidéket. A jelentések szerint mostanáig nagyjából négyezer liter szivárgó hidraulika olajat szórtak szét.

A skót kormány vonzóvá akarja tenni hazánkat a külföldi befektetők számára, mivel az Európát átszelő szél 40 százaléka Skócián keresztül fúj. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy eltűrjük, hogy a vízfolyásainkat és a természetet a dízelgenerátorokból és a hidraulikus olajból származó szén-dioxiddal és mérgező anyagokkal beszennyezzük

– mondta egy, az ügyben feljelentést tevő személy.

Richard Tice, a Reform Párt vezetője nemrégiben arról panaszkodott, hogy Nagy-Britannia tengeri szélturbináinak mintegy 83 százaléka külföldi tulajdonban van, a legnagyobb egyéni tulajdonos pedig Dánia.

Mi, brit adófizetők hatalmas, inflációhoz kötött támogatásokat fizetünk azért, hogy egyre nagyobb profitot termeljenek a dán adófizetőknek. Mi az előnye ennek?

– tette fel a kérdést Tice.

Colin Smyth, a skót parlament munkáspárti képviselője elismerte, hogy a meghibásodott turbinák jégtelenítésére dízelgenerátorokat használni környezetvédelmi őrültség, és bírálta a skót kormányt amiatt, hogy a zéró kibocsátásról szóló hivatalos kommunikációnak nincs köze a valósághoz.

Az eredeti cikk A zöld jövő: dízelgenerátorokkal tartották melegen az elromlott szélturbinákat címen érhető el a V4NA hírügynökség oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.