Lengyel jobboldali politikusokat fognának perbe véleményük miatt

A mentelmi jog pont arról szól, hogy politikai vélemény miatt ne lehessen senkit perbe fogni vagy támadni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hidvéghi Balázs azzal kapcsolatban, hogy lengyel jobboldali képviselők mentelmi jogának felfüggesztését követelik gyűlöletbeszéd vádjával. A fideszes európai parlamenti képviselő úgy véli, a lengyelországi belpolitikai csatározás dicstelen epizódja ez, ami éppen az ottani választási kampány kezdetén történik.

2023. 02. 14. 16:30
MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2021. november 9. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a parlamenti alsóház, a szejm rendkívüli, a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet miatt összehívott ülésén beszél Varsóban 2021. november 9-én. Az elõzõ nap a határ fehérorosz oldalán összegyûlt nagy létszámú migránscsoport megpróbált erõszakkal áttörni Lengyelországba. MTI/PAP/Pawel Supernak Fotó: Pawel Supernak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy lengyel európai parlamenti (EP) képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte egy szintén lengyel nem kormányzati szervezet vezetője, aki szerint a jobboldali politikusok iszlamofób választási kampányt folytattak – számolt be róla a Politico brüsszeli hírportál. 

Roberta Metsola EP-elnök hétfőn ismertette, hogy az ügyben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport tagjai érintettek, akik a lengyel kormánykoalíció politikusai, nevezetesen Patryk Jaki, Beata Kempa, Beata Mazurek és Tomasz Poreba. A vád mögött Rafal Gawel, a Rasszista és Idegengyűlölő Magatartást Megfigyelő Központ nevű szervezet alapítója áll. Az emberi jogi aktivista úgy véli, a politikusok megsértették a lengyel törvényeket muszlimellenes gyűlöletbeszédükkel, mégpedig egy kampányvideóval, amelyet korábban, 2018-ban a PiS terjesztett az akkori parlamenti választások előtt. A felvétellel az európai unió megengedő migrációs politikáját kifogásolták.

Az ECR elnöke, Ryszard Legutko az esettel kapcsolatban levelet írt az EP valamennyi képviselőjének, amelyben elmondta, hogy az érintett lengyel politikusok csupán kedvelték vagy megosztották a közösségimédia-oldalukon a választási reklámot, amelyet még csak nem is ők készítettek. Felhívta a figyelmet továbbá az őket gyűlöletbeszéddel vádoló személy hátterére.

Egy olyan személyről van szó, akit jogerősen börtönbüntetésre ítéltek csalás miatt, és aki jelenleg az Európai Unión kívül bujkál, mivel elfogatóparancsot adtak ki ellene. Büntetett előéleténél fogva tehát teljesen megbízhatatlan alak

– derült ki a lapunknak eljuttatott levélből.

Ryszard Legutko arról is beszélt, a férfi szervezetén keresztül nyíltan ellenzi a jobboldali lengyel kormány tevékenységét, amelynek a képviselők is a tagjai.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy csak a kormányzó koalíció tagjait vádolja gyűlöletbeszéddel, más politikusokra vagy civilekre, akik szintén kedvelték vagy megosztották a kampányreklámot, nem neheztel. Vagyis kizárólag politikai indíttatása van – fejtette ki Ryszard Legutko.

Az ECR elnöke szerint nem véletlen, hogy ezt a rágalmazási akciót most robbantják ki, éppen az újabb lengyel parlamenti választások évében, miközben a kifogásolt cselekedet, a kampányvideó megosztása öt évvel ezelőtt történt. 

Hozzáfűzte, az őszi választási kampány épp most kezdődött meg Lengyelországban.

– Ez az egész egy megtévesztés, amely képviselőkollégáink tevékenységét hivatott besározni. A választási reklám kedvelése és megosztása a szólásszabadság kifejeződése volt, és a politikai vita keretein belül történt – vélte az ECR lengyel elnöke.

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő a Magyar Nemzetnek elmondta, a kezdeményezés arról szól, hogy a politikusok mentelmi jogát függessze fel a parlament, hogy ellenük jogi eljárás indulhasson Lengyelországban. Mindezt abszurdnak nevezte, hozzátéve, hogy a politikai véleménynyilvánítás a legfontosabb és legalapvetőbb joga minden megválasztott képviselőnek.

A mentelmi jog éppen arról szól, hogy politikai vélemény miatt ne lehessen senkit perbe fogni vagy támadni. Az nem egyéb bűncselekmények alól ad felmentést, csupán garantálja, hogy a véleménynyilvánítás politikai ügyekben szabadon gyakorolható legyen

– magyarázta Hidvéghi Balázs.

– Megalapozatlan ez a kérés, és remélem, hogy az Európai Parlament el is fogja utasítani. Tisztességes, jó munkát végző politikusokról van szó, és sokkal inkább az ottani belpolitikai csatározás dicstelen epizódja ez – fűzte hozzá az EP-képviselő.

Borítókép: A lengyel parlamenti alsóház, a szejm ülése Varsóban 2021. november 9-én (Fotó: MTI/PAP/Pawel Supernak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.