Megsebesült a vietnami háborúban, milliós jóvátételt kapott

Egy dél-koreai bíróság kedden arra kötelezte a szöuli kormányt, hogy fizessen harmincmillió von (kilencmillió forint) jóvátételt egy nőnek, akit a vietnami háborúban gyomron lőttek, és aki számos hozzátartozóját veszítette el, amikor dél-koreai tengerészgyalogosok feldúlták a faluját 1968-ban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 12:57
null
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nguyen Thi Thanh hétéves volt a pusztítás idején. Családjának öt tagja – köztük anyja, nővére és fivére – életét vesztette a mészárlásban.

Az asszony 2020-ban indított pert a dél-koreai kormány ellen, és tavaly augusztusban tett vallomást az illetékes szöuli bíróság előtt.

A bíróság elutasította a kormány érvelését, hogy nem világos, valóban a dél-koreai csapatok voltak-e felelősek a Phong Nhi faluban történt mészárlásért. 

Azt az okfejtést sem fogadta el, hogy a polgári áldozatok elkerülhetetlenek voltak, mert a dél-koreai csapatok a vietkongokkal harcoltak, akik sokszor elvegyültek a helyiek között, ráadásul nőket is toboroztak soraikba – mondta el a most 62 éves nő ügyvédje, Lim Dzse Szung.

Ez volt az első alkalom, hogy egy dél-koreai bíróság felelősnek találta az ország vezetését vietnami civilek lemészárlásáért a háború alatt. Az ítélet megnyithatja az utat a hasonló perek előtt.

Dél-Korea több mint 320 ezer katonát küldött a vietnami háborúba. Ez volt a legnagyobb külföldi kontingens, amely az amerikai csapatok oldalán harcolt.

Amerikai katonai dokumentumok és túlélők beszámolói szerint a dél-koreai tengerészgyalogosok több mint hetven embert meggyilkoltak és húszat megsebesítettek Phong Nhiben és a közeli Phong Nhutban 1968 februárjában, amikor gerillák után kutattak.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.