NATO főtitkár: Ukrajnának fegyverekre van szüksége a háború megnyeréséhez

Nincs jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne, ezzel szemben a háború folytatását és újabb támadásokat tervez, ezért Ukrajnának fegyverekre van szüksége a háború megnyeréséhez – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve kedden.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 14. 12:42
STOLTENBERG, Jens
Salen, 2023. január 8. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár felszólal a svédországi Salenben rendezett éves NATO-értekezleten 2023. január 8-án. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery Fotó: Henrik Montgomery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak nyilatkozva közölte: biztosítani kell, hogy Ukrajna hozzájusson a győzelemhez szükséges katonai eszközökhöz. A főtitkár felszólította az Ukrajnát támogató országokat, hogy küldjenek több lőszert, fegyvert és katonai felszerelést Kijevnek, valamint arra, hogy gyorsan szállítsák le a már felajánlott eszközöket.

Folytatni kell Ukrajna támogatását egyebek mellett logisztikai segítségnyújtás által, valamint muníció, üzemanyag, alkatrészek, lőszerek, harckocsik és modern légvédelmi rendszerek biztosításával

– fogalmazott a főtitkár.

Ukrajna vadászrepülőgépekkel való ellátása nem a legégetőbb kérdés – monda a főtitkár, majd arról tájékoztatott, hogy a harci repülőgépek esetleges szállításáról a tagállami szakminiszterek várhatóan kedden tárgyalnak majd.

Kiemelte: a NATO nem részerese a konfliktusnak. 

Amit a szövetségesek tesznek, az az, hogy támogatást nyújtanak egy megtámadott, önálló, demokratikus európai ország számára. A NATO Ukrajna jogos önvédelmét támogatja – húzta alá.

Elmondta továbbá, hogy a tagországi védelmi miniszterek a kétnapos tanácskozásuk során lépéseket fognak tenni a biztonság szavatolására, valamint a létfontosságú infrastruktúra, többek között a tenger alatti infrastruktúra védelmének fokozására. A szakminiszterek arról is tárgyalnak, hogyan lehetne felgyorsítani a lőszergyártást Ukrajna szükségleteinek kielégítésére, és a hazai készletek feltöltése érdekében – tette hozzá Stoltenberg.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője érkezésekor az Ukrajnának szánt lőszerek szállításával kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte, hogy a kormányközi pénzügy alapokkal rendelkező európai békekeret forrásai lehetőséget biztosítanak a tagországok számára lőszerkészletek vásárlására. Az európai békekeret forrásai úgy használhatók fel, ahogy azt a tagállamok a legmegfelelőbbnek tartják – mondta Borrell.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólal a svédországi Salenben rendezett éves NATO-értekezleten 2023. január 8-án (Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.