Hamis vádakkal támadta hazánkat az Egyesült Államok

Hiába kérte a magyar diplomácia Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének antiszemitizmus elleni beszédét követően, hogy felszólalhasson, miután a diplomata hibásán Magyarországon megtörténtnek nyilvánított egy esetet, amely valójában Svédországban történt, erre nem kapott lehetőséget. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint érthetetlen, hogy ha felkészületlenségből fakadó hibáról van szó, és nem szándékos csúsztatásról, akkor a képviselet miért nem ad ki nyilatkozatot a helyzet rendezése érdekében. A Heritage Foundation washingtoni agytröszt nemzetközi tanulmányok központjának alelnöke lapunk megkeresésére úgy fogalmazott: A Biden-adminisztáció mindent megtesz egy NATO-szövetséges démonizálására, mert nem tetszik neki a kormányának politikája.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2023. 02. 14. 12:05
Linda Thomas-Greenfield (b3) az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a holokausztról és antiszemituzmusról szóló felszólalását követően. 2023.02.09-án. (Forrás: Ambassador Linda Thomas-Greenfield / Twitter)
Linda Thomas-Greenfield (b3) az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a holokausztról és antiszemituzmusról szóló felszólalását követően. 2023.02.09-án. (Forrás: Ambassador Linda Thomas-Greenfield / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A múlt héten horogkeresztet festettek egy zsidó sírra Ausztráliában. Egy holokauszt emlékművet rongáltak meg Magyarországon. Egy ukrán zsinagógát ért orosz rakétatalálat. És innen nem messze, New Jersey-ben valaki molotov-koktélt dobott egy zsinagógára” – kezdte múlt heti, az antiszemitizmus-elleni harcról szóló felszólalását Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. Az esetre az Index hívta fel a figyelmet.

A lap aláhúzta, hogy az amerikai diplomácia később javította a beszéd leiratát és kihúzták a Magyarországról szóló részt – hiszen az eset nem hazánkban, hanem Svédországban történt, ahol egy Raul Wallenberget ábrázoló szobrot rongáltak meg –, ám az ENSZ-ben nem adtak lehetőséget a magyar delegációnak „helyre tenni” a hibásan idézett információt, amely így téves képet adhatott a jelenlévő országok delegációinak.

 

Mint írják: 

A magyar delegáció az ülésen hiába vett részt, az amerikai házigazda nem adott felszólalási lehetőséget, így a magyar nagykövetnek az ülést követően személyesen kellett eljárni az alaptalan állítások miatt.

Az Index értesülése szerint az amerikai képviselet zárt ajtók mögött elismerte, hogy hibáztak,  értesülések szerint az amerikai nagykövet beszédírója téveszthetett.

A lap szerint a magyar nagykövetség hiába kért nyilvánosság előtti korrekciót az Egyesült Államok képviseletétől, erre nem voltak hajlandók, sőt úgy tűnik, lezártnak tekintik az ügyet.

Amennyiben tényleg csak egy felkészületlenségből fakadó hibáról van szó, és nem szándékos csúsztatásról, úgy érthetetlen, hogy a képviselet miért nem ad ki nyilatkozatot a helyzet rendezése érdekében.

– nyilatkozott az Indexnek Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője.

„A külügyi szóvivő szerint az egész esemény komolyan vehetőségét megkérdőjelezi, hogy egy antiszemitizmussal foglalkozó kiemelt jelentőségű ülésen minden körültekintést nélkülözve valótlanságokat lehet állítani egy országról a teljes diplomáciai kar jelenlétében mindenféle következmény nélkül.” – nyomatékosított az Index.

Paczolay Máté hangsúlyozta, hogy Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, és minden magát nyíltan zsidónak valló személy biztonságban érezheti magát az országban, ellentétben egyes nyugat-európai nagyvárosokkal. 

Az Index teljes cikke ITT érhető el.

Amerikában azt szoktuk mondani, a politika nem megy túl a vízparton, azaz nem terjesztjük ki a határainkon túlra. A jelenlegi amerikai kormány nem így cselekszik. A Biden-adminisztáció mindent megtesz egy NATO-szövetséges démonizálására, mert nem tetszik neki a kormányának politikája

– mondta az ügy kapcsán lapunknak James Carafano, a Heritage Foundation konzervatív washingtoni agytröszt nemzetközi tanulmányok központjának alelnöke.

Magyar–amerikai szóváltás

A hónap elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üzent David Pressman budapesti amerikai nagykövetnek. Pressman egy írásában ugyanis sérelmezte, hogy bár a magyar kormány politikai vezetői gyakran beszélnek az ukrajnai béke előmozdításáról, továbbra is a Vlagyimir Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják.

Teljes mértékben érdektelen, hogy „mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mivel semmi köze nincsen hozzá, nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe” – reagált Szijjártó Péter David Pressman felvetésére.

Ha arra kívánja felhasználni magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek elég egyértelmű többséggel megválasztott, az emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon

– hangsúlyozta a miniszter, kiemelve a kölcsönös tisztelet fontosságát.

Nem kormányzókat meg nem helytartókat fogadunk, akiket feltételezem, azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogy mi hogyan éljünk a saját hazáinkban. Ennek a korszaknak vége van. Magyarország szuverén ország, nekünk senki nem mondhatja meg kívülről, hogyan éljünk

– jelentette ki. Úgy fogalmazott: a magyar emberek eldöntik, a kormány jól dolgozik-e vagy sem, és a következő parlamenti választáson erről ítéletet mondanak, hasonlóan az elmúlt évekhez.

– Még akkor is, ha a világ más tájairól, talán onnan is, ahonnan a nagykövet úr érkezett, ezzel ellentétes döntéseket próbáltak meg inspirálni, sőt akár még finanszírozni is – mondta, rámutatva: a kormány külpolitikáját egyedül a nemzeti érdek vezérli, ami az, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában.

Linda Thomas-Greenfield felszólalása 25:33-nál kezdődik.

Borítókép:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.