Népszavazást kezdeményeznek Bulgáriában a genderideológia ellen

Kornelia Ninova, a szocialisták pártelnöke ellenáll az európai szocialisták nyomásgyakorlásának.

2023. 02. 12. 16:30
RADEV, Rumen; NINOVA, Kornelija
Szófia, 2023. január 16. Kornelija Ninova, a Bolgár Szocialista Párt (BSP) elnöke, mielõtt kormányalakítási megbízást vesz át Rumen Radev bolgár elnöktõl a szófiai államfõi hivatalban 2023. január 16-án. A bolgár szocialisták 9,3 százalékot szereztek az október 2-i elõrehozott választásokon. MTI/AP/Valentina Petrova Fotó: Valentina Petrova
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ahogy tegnap beszámoltunk róla: a hétvégén rendezték meg a Bolgár Szocialista Párt (BSZP) kongresszusát, amelynek legfőbb kérdése az volt, hogy sikerül-e leváltani Kornelia Ninova pártelnököt és balliberális mederbe terelni a nagy múltú párt politikáját, vagy sem.  Hiába készültek nagy erővel az Európai Szocialisták Pártja korábbi elnökének hívei,

a Szergej Sztanisev vezette neoliberális, internacionalista szárny puccskísérlete kudarcot vallott.

Még a kongresszus megkezdése előtt, a belső ellenzék mintegy 270 tagja petíciót fogalmazott meg Ninova leváltására, de a kongresszus nagy többséggel elutasította a javaslatukat azzal az indokkal, hogy a kongresszus napirendi pontjai között nem szerepelnek személyi kérdések.

Az elnök asszony figyelmen kívül hagyta a skandáló ellenzékiek bekiabálásait, és megingathatatlanul mondta el beszámolóját, amelyben kijelentette, hogy a közelgő április 2-i előre hozott parlamenti választások után pártja nem lép koalícióra a Bojko Boriszov volt miniszterelnök vezette jobbközép GERB párttal, hanem párbeszédet folytat az összes politikai erővel.

Ninova kiállt a nemzeti energiaszektor, köztük az atomenergia védelme mellett, rámutatva, hogy

Bulgária számára az oroszellenes szankciók ebben az ágazatban elfogadhatatlanok, mert sértik a bolgár nemzeti érdekeket.

Ninova felhívta a kongresszus figyelmét a genderideológia elleni harcra. Elpanaszolta, hogy az európai szocialisták állandó nyomás alá helyezték őt annak érdekében, hogy fogadja el a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló, ám a genderideológiát is erőltető isztambuli egyezményt. de bármilyen nagy a nyomás rajta, ő nem fog meghátrálni. A téma olyan hatással volt a résztvevőkre, hogy kongresszusi határozat született, amelynek értelmében népszavazást kezdeményeznek a gyermekek védelme mellett, a genderideológia iskolai terjesztése ellen.

A kongresszus végeztével a tagság megszavazta tizennégy lázadó párttársuk kizárását.

 

Borítókép: Kornelia Ninova, a Bolgár Szocialista Párt elnöke a szófiai államfői hivatalban 2023. január 16-án (Fotó: MTI/AP/Valentina Petrova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.