Oroszország leállította a kőolajszállítást Lengyelországba a Barátság vezetéken

Oroszország az utolsó, érvényes szerződés értelmében leszállított tétellel végleg leállította a kőolajexportot Lengyelországba a Barátság vezetéken – közölte szombaton a PKN Orlen lengyel kőolajipari nagyvállalat.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 25. 18:04
null
Algyõ, 2022. november 29. A Mol algyõi olajfõgyûjtõje 2022. november 28-án. Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fõ profilja Algyõn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetõségét - mondta Kardos László, a társaság algyõi termelési régió vezetõje újságíróknak a helyszínen. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közlemény szerint a PKN Orlen nem kap (több) Oroszországból származó kőolajat.

Daniel Obajtek, a PKN Orlen vezérigazgatója a Twitteren közölte, hogy felkészültek a leállásra.

A nyersolaj mindössze 10 százaléka érkezik Oroszországból, és más forrásokból származó olajjal fogjuk pótolni

– írta.

A PKN Orlen egy éve állította le a tengeri úton érkező orosz kőolaj fogadását.

A nagyvállalat arról biztosította lengyel vásárlóit, hogy a leállás nem lesz hatással ellátásukra, és az összes szállítás, más beszállítók révén, immár tengeri úton történik.

A tengeri kikötőkkel rendelkező Lengyelország évekkel korábban tért át a különböző forrásokból történő beszerzésekre. Az Északi-tengerről, Nyugat-Afrikából, a Földközi-tenger medencéjéből, a Perzsa-öbölből és a Mexikói-öbölből importál kőolajat tengeri úton.

A PKN Orlen tavaly a szaúdi Aramco céggel írt alá stratégiai kőolajszállítási szerződést.

Borítókép: illusztráció (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.