időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Portugália Leopard harckocsikat küld Ukrajnának

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.04. 11:58 2023.02.04. 14:32
Portugália Leopard harckocsikat küld Ukrajnának

Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának – közölte Antonio Costa miniszterelnök szombaton, anélkül, hogy pontosította volna, hány darabot szállítanak. Hozzátette, hogy Portugália tárgyalásokat folytat Németországgal a portugál fegyverállományban lévő számos működésképtelen Leopard harckocsi javításához szükséges alkatrészek beszerzéséről.

Jelenleg azon dolgozunk, hogy néhány harckocsinkat oda tudjuk adni

– mondta Costa a Lusa portugál hírügynökségnek a Közép-afrikai Köztársaságba tett útja során.

„Nem tudom, hány harckocsit fognak (Ukrajnába küldeni), de ezt majd a megfelelő időben közöljük” – mondta. António da Silva Ribeiro tengernagy, a portugál fegyveres erők vezetője a múlt hónapban azt mondta, hogy Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen. Portugália együttműködik Németországgal, hogy beszerezze a működésképtelen harckocsik javításához szükséges alkatrészeket – mondta Costa, hozzátéve, hogy reményei szerint március végéig leszállítják azokat Ukrajnának.

A védelmi minisztérium közölte, hogy biztonsági okokból nem nyilatkozik a „fegyver- és felszerelési rendszerek működőképességéről”. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy az ország 120-140 nyugati harckocsit kap a 12 országból álló koalíciótól érkező szállítások „első hullámában”.

Borítókép: Illusztráció. Leopard 2-es tank érkezik a bajorországi Pfreimd laktanyájába 2023. február 3-án (Fotó: MTI/AP/DPA/Daniel Karmann)

Háború Ukrajnában

Lakóházakat találtak el az oroszok Zaporizzsjában, rengeteg a sérült + videók

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.