A dél-amerikai országok sem pártolják Kijev fegyverekkel való ellátását

Sorra utasítják vissza a dél-amerikai országok, hogy fegyverekkel támogassák Ukrajnát az oroszok elleni háborúban: Brazília, Argentína és Kolumbia is megtagadta, hogy az Egyesült Államokat és az Európai Unió tagállamainak egy részét követve fegyvereket küldjenek Kijevnek. Noha első hivatalos dél-amerikai útján Olaf Scholz német szövetségi kancellár igyekezett fegyverfelajánlásokat gyűjteni, a térség országai továbbra is a békét sürgetik.

2023. 01. 30. 16:08
FERNÁNDEZ, Alberto; SCHOLZ, Olaf
Buenos Aires, 2023. január 29. Az argentin elnökség által közreadott képen Alberto Fernandez argentin elnök (j) és Olaf Scholz német kancellár megbeszélést folytat Buenos Airesben 2023. január 28-án. MTI/EPA/Argentin elnökség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Argentína és Latin-Amerika nem tervez fegyvereket küldeni sem Ukrajnába, sem más konfliktusövezetbe – szögezte le Alberto Fernández baloldali argentin elnök, miután Olaf Scholz német szövetségi kancellárral tárgyalt hétvégén. A kancellár elsősorban azért utazott a térségbe, hogy a nyugati oroszellenes szankciók következtében meggyengült német gazdaságot dél-amerikai üzleti megállapodásokkal élénkítse fel, ám a kormány tisztviselői arra hívták fel a figyelmet, Scholz egyúttal növelni szeretné Ukrajna nemzetközi támogatását – különösen a fegyverellátmányok területén. Fernández korábban bírálta Moszkvát Ukrajna megtámadása miatt, az elnök azonban békét sürget az eszkaláció helyett.

Nem Argentína az egyetlen latin-amerikai ország, amely nemet mondott a fegyverszállítmányokra.

Miután Berlin bejelentette, hogy tankokat küld Ukrajnának, arra kérte a szövetségi kormány Brazíliát, hogy lőszerrel csatlakozzon a fegyverszállítmányokhoz, ám ezt Luiz Inácio Lula da Silva, a dél-amerikai ország baloldali elnöke elutasította.

Lula ráadásul korábban a szankciók ellen is felszólalt, mondván, azok az atomháború kitörésének veszélyével fenyegetnek. Elnökválasztási kampánya során még az amerikai elnököt, Joe Bident is bírálta. – Hogyan mondhatja a világ vezető gazdasági hatalma, hogy a gyerekeknek nem tudnak tejet adni, miután Biden elnök bejelentette, hogy 40 milliárd dollárért vásárol fegyvereket Ukrajnának? – tette fel a kérdést az akkori elnökjelölt. Lula szerint Oroszországnak nem lett volna szabad megtámadnia nyugati szomszédját, ám álláspontja szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legalább ugyanannyira felelős a kialakult helyzetért, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Kolumbia is hasonló álláspontot képvisel a kérdésben, noha nem kevés amerikai nyomás érte az országot, hogy küldjön fegyvereket Kijevnek.

– A legjobb, ami most az emberiséggel történhet, az az Ukrajna és Oroszország közötti béke, és nem a háború meghosszabbítása

– mutatott rá Gustavo Petro, Kolumbia baloldali elnöke, aki szintén nem támogatja Kijev fegyverekkel való segítését.

Német kormánytisztviselők szerint az Ukrajnától való távolság miatt képviselnek a latin-amerikai országok merőben eltérő álláspontot a fegyverszállítmányok kérdésében. Abban azonban egyetértenek a Nyugattal, hogy minél előbb pontot kell tenni a háború végére és békére van szükség.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök még szeptemberben konkrét béketervezetet is bemutatott: azt javasolta, hogy az ENSZ hozzon létre egy közvetítő bizottságot Narendra Modi indiai miniszterelnök, António Guterres ENSZ-főtitkár és Ferenc pápa részvételével, akik legalább ötéves fegyverszünetet megcélozva közvetítenének Putyin és Zelenszkij között. A javaslat azonban negatív visszhangot kapott, elsősorban Kijev részéről: Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó ugyanis „orosz tervnek” nevezte a mexikói javaslatot, és szerinte csupán időt adnának Moszkvának egy újabb nagy offenzíva előtt.

A Nyugattal ellentétben a latin-amerikai országok szankciókat sem vezettek be Moszkva ellen, több állam gazdasága ugyanis a keleti nagyhatalomtól függ: a műtrágya zömét például Oroszországtól szerzik be, Peru Oroszországba irányuló gyümölcsexportja pedig az elmúlt öt évben közel 30 százalékkal nőtt.

 

Borítókép: Az argentin elnökség által közreadott képen Alberto Fernandez argentin elnök (j) és Olaf Scholz német kancellár megbeszélést folytat Buenos Airesben 2023. január 28-án (Fotó: MTI/EPA/Argentin elnökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.