Szijjártó Péter: A tűzszünet és béke számunkra létfontosságú + videó

Az egyesült államokbeli CNN hírcsatorna egyik külpolitikai műsorának vendége volt pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Richard Quest műsorában Vang Ji kínai államtanácsos Magyarországra tett látogatásáról, az Európai Unió Oroszország elleni, előkészítés alatt álló tizedik szankciós csomagjáról és az ukrajnai háború kapcsán a tűzszünet és békekötés fontosságáról beszélgettek.

Magyar Nemzet
2023. 02. 25. 7:36
Washington, 2022. október 26. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Nukleáris Energia Intézet (Nuclear Energy Institute, az amerikai nukleáris ipari kereskedelmi szövetség) washingtoni rendezvényén 2022. október 26-án. MTI/KKM
Washington, 2022. október 26. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Nukleáris Energia Intézet (Nuclear Energy Institute, az amerikai nukleáris ipari kereskedelmi szövetség) washingtoni rendezvényén 2022. október 26-án. MTI/KKM
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter az amerikai CNN hírcsatorna esti műsorában először Vang Ji kínai államtanácsos magyarországi látogatásáról beszélt. A magas rangú kínai diplomata európai útján Németország, Franciaország és Olaszország mellett látogatott Magyarországra, amit Szijjártó Péter egyrészről megtisztelőnek nevezett, másrészt elmondta, Kína továbbra is fontos partnere Magyarországnak a kereskedelem és beruházások területén. A nem sokkal a látogatást követően kiadott kínai béketervvel kapcsolatban Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország egyetért azzal a ponttal, miszerint minden érintett területi integritását és szuverenitását tiszteletben kell tartani.  

Úgy vélem, hogy ez nagyon fontos alappillére a nemzetközi politikának, vagy legalábbis a nemzetközi politika alappillére kellene hogy legyen

– húzta alá. Hozzátette, reméli, hogy fenntartható béke valósulhat majd meg, amelynek során Ukrajna garanciákat kap szuverenitására vonatkozóan. 

Richard Quest műsorvezető a miniszter közelmúltbeli, Belaruszba tett látogatását is megemlítette, amire válaszul Szijjártó Péter elmondta, a háború fokozódását szerette volna megelőzni a vizittel.

– Szomszédos országként aggódunk, hogy a háború eszkalálódhat és elhúzódhat mind földrajzi értelemben, mind pedig időben. Éppen ezért arra kértem kollégámat, Belarusz külügyminiszterét, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely a háború elhúzódásához vagy eszkalálódásához vezetne – mondta a külügyminiszter.

Elmondta, hogy miután sikerült Magyarország érdekeinek megfelelően alakítani az Európai Unió Oroszország ellenében felvázolt tizedik szankciós csomagjavaslatát, így Magyarország nem fog annak végszavazásán vétózni. A tárgyalásoknak köszönhetően a tizedik szankciós csomag nem érinti a nukleáris együttműködést, valamint a gáz- és olajszállítást Magyarországra. Hozzátette, a vétótól való eltekintés nem jelenti a szankciós politika kimondott támogatását. 

Magyarország a kárpátaljai magyarság közvetlen érintettsége miatt más nézőpontból közelít, amikor a tűzszünet és a mielőbbi békekötés fontosságát hangsúlyozza. 

Egy olyan nemzetet képviselek, fogalmazzunk így, amelynek tagjai már meghaltak ebben a háborúban

 – mondta a miniszter.

– Ukrajnára olyan országként tekintünk, amelynek területi integritását és szuverenitását megsértették. Azonban a konfliktust brutálisnak látjuk, amelyben több száz vagy akár több ezer ember veszíti életét naponta. Tehát szerintünk az első számú kötelesség most az emberéletek mentése – húzta alá a miniszter.

Emberéleteket csak a háború véget vetésével lehet menteni, amennyiben azonnali tűzszünetet érünk el, ha leülünk a tárgyalóasztalhoz, hogy megkezdődjenek a béketárgyalások, amelyeknek a végén valamilyen fenntartható békemegállapodást érnek el. Mi ezt mondjuk és ezt reméljük. És ha tudunk segíteni, készen állunk rá

 – tette hozzá Szijjártó Péter.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.