Trump migrációs politikájához nyúl vissza a Biden-kormány

A demokrata párti elnök 2021-ben még republikánus elődje intézkedéseinek eltörlését ígérte.

2023. 02. 22. 9:11
Asylum-seekers at US-Mexico Border near Yuma, Arizona
US-IMMIGRATION-BORDER-LAW ENFORCEMENT-TITLE 42 Fotó: REBECCA NOBLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kormánya megnehezítené a bevándorlóknak, hogy menedékkérelemért folyamodjanak. Az új terv elődje, Donald Trump migrációs politikáját tükrözi. A fordulat meglepő azok után, hogy a demokrata politikus 2021-es hivatalba lépésekor épp arra tett ígéretet, hogy visszaállítja a könnyű hozzáférést a menedékjoghoz, amelyet republikánus elődje kormányzása alatt korlátoztak.

Miután a koronavírus miatt bevezetett határellenőrzéseket májusban feloldják, bevezetnék az új intézkedéseket, amelyek alapján a bevándorlóknak abban az országban kellene menedékjogot kérniük, amelyet már az Egyesült Államok előtt elérnek. 

Washington automatikusan elutasítaná azoknak a kérelmét, akik áthaladtak más országon is, mielőtt elérték az amerikai–mexikói határt.  

Amennyiben egyenesen Amerikába érkeznének, először egy applikáción keresztül kell időpontot foglalniuk, hogy találkozót kérjenek a migrációért felelős tisztségviselőkkel. 

A javaslat egyben lehetővé teszi az okmányokkal nem rendelkező migránsok gyors kitoloncolását. Amennyiben elfogadják, a terv május 11-én lépne életbe, éppen akkor, amikor a Trump-adminisztráció egészségügyi vészhelyzeti rendelkezése lejár, amelynek értelmében visszatoloncolhatták Mexikóba a bevándorlókat.

A migrációt támogató csoportok máris támadásba lendültek az új törvényjavaslattal szemben. Az American Civil Liberties Union nonprofit szervezet bejelentette, pert indít, hogy megakadályozza a tervezet hatálybalépését. A szervezet szerint a Biden-kormány tervei Trump azon döntéseihez hasonlítanak, amelyeket alkotmányellenesnek minősítettek a bíróságok.

A Biden-adminisztráció nem engedi a tömeges káoszt és rendbontást a határain a kongresszus hibájából, amely nem tett lépéseket

 – védte meg a tervezetet egy névtelenül nyilatkozó kormánytisztviselő.

A legújabb kormányzati nyilvántartásokból kiderült, hogy körülbelül kétszázezer okmányokkal nem rendelkező migráns próbál meg havonta belépni az Egyesült Államokba. Washington szerint nincs más választásuk, mint cselekedni a növekvő migrációs nyomással szemben, különben az illegális átkelések száma napi 11 és 13 ezer közé fog emelkedni.


Borítókép: Menedékkérők az amerikai–mexikói határon (Fotó: Rebecca Noble)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.