A háború miatt jóval több a tbc-s beteg Kárpátalján

Ukrajna egész területén 12 ezer tuberkolózisos esetet mutattak ki múlt évben. A háború miatt Kárpátalján is több betegnél jelentkeztek a tbc tünetei – írja egy kárpátaljai magyar lap.

Magyar Nemzet
Forrás: Kárpátalja.ma2023. 03. 22. 14:55
Mycobacterium bovis bacteria, illustration
Mycobacterium bovis bacteria, computer illustration. It is a Gram-positive, aerobic, non-motile bacterium. M. bovis is a variant of M. tuberculosis, which causes tuberculosis in cattle and humans. A strain of this bacterium, known as BCG (bacillus of Calmette-Guerin), is used as a live, attenuated vaccine in humans. (Photo by KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP) Fotó: Science Photo Library via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 927 tbc-vel fertőzött beteget regisztráltak Kárpátalján. Közülük huszonegy gyermeknél mutatták ki a fertőzést.

A háború negatív hatással van a fertőző betegségekkel összefüggő járványhelyzetre, beleértve a tuberkolózist is – közölte a megyei tüdőgyógyászati központ vezetője. Vaszil Szkrip emlékeztetett: a kezeléshez szükséges gyógyszerek államilag támogatottak, így ingyenesen hozzáférhetők.

A 2021-es adatokhoz képest csaknem negyedével, 24,7 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált esetek száma a 2022-es évben Kárpátalján. Ukrajna egész területéről tizenkétezer új megbetegedésről számoltak be.

A Szuszpilne Zakarpattya csatorna összeállítása szerint jelenleg kilencven embert kezelnek a megyei tüdőgyógyászati központban. A többi beteg az otthonában kap ambuláns kezelést – olvasható a Kárpátalja.ma cikkében.

Borítókép: Képünk illusztráció (Fotó: AFP/Kateryna Kon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.