Több embert visz el a TBC és az AIDS, mint a Covid

Más fertőző betegség kezelésére már nem jut elegendő pénzügyi forrás a pandémia következtében.

Mártonffy Attila
2021. 09. 08. 18:37
An UPDF medic takes care of a malnourished child with malaria in a hospital in Bor
Alultáplált beteget kezelnek Dél-Szudánban Fotó: REUTERS/Andreea Campeanu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy a Covid-19 miatt az egészségügyi forrásokat számos államban átcsoportosították a járvány megfékezésére, a szegényebb országokban azt eredményezte, hogy más ragályos betegségek, mint például a TBC és az AIDS kezeletlenek maradnak, s ezzel ezreket tesznek ki a halálnak – állítja szerdán közzétett jelentésében az említett betegségek gyógyításával kapcsolat programokat támogató genfi központú Global Fund. Az intézmény szerint a tuberkulózis évente több embert öl meg minden más fertőző betegségnél. 

Becslések szerint az elmúlt kétszáz esztendőben több mint egymilliárd embert vitt el a gümőkór.

Peter Sands, a Global Fund igazgatója a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy bizonyos országokban, például az afrikai Száhel-övezetben vagy Indiában a gyógyítás fókuszának áthelyeződése miatt többen halnak bele TBC-be és AIDS-be, mint amennyit a Covid-19 elvisz. A vészhelyzeti lezárások miatt ráadásul bizonyos ellátások még szünetelnek is.

– Lényegében egymilliárddal kevesebb embert kezeltek tuberkulózissal 2020-ban, mint 2019-ben, s attól tartok, emiatt több száz ezer ember fog meghalni

– vélekedik Sands.

A TBC, az AIDS és a malária okozta halálesetek száma több mint száz országban csökkenő tendenciát mutat. Ezeket az országokat a Global Fund – kormányok és magánszervezetek jóvoltából – évente összesen négymilliárd dollárral támogatja az említett betegségek elleni harcukban. Ezek az erőfeszítések viszont tavaly elakadtak, mivel a koronavírus elleni küzdelem elszívta a forrásokat. A gyógyszerezésnek ellenálló tuberkulózissal kezelt betegek száma a szervezet által támogatott országokban 19 százalékkal csökkent 2020-ban, az AIDS-megelőzési programokban pedig 11 százalékkal kevesebben vettek részt. Ugyanakkor 16 százalékkal mérséklődött azon beteg száma, akik egyszerre voltak TBC-sek és HIV-pozitívak. A HIV tesztelések száma 22 százalékkal zuhant, a malária elleni küzdelem pedig elakadt.

A kezeletlen vagy felderítetlen TBC és AIDS esetek potenciális hógolyó effektust is kiválthatnak: például egy gümőkóros személy évente 10-15 másiknak adhatja át a betegséget. 

2019-ben tízmillió új TBC-esetet és 1,4 millió elhalálozást regisztráltak – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO márciusi becslése szerint tavaly a szokásosnál fél millióval többen haltak bele a TBC-be, miután a kezelés szüneteltetése több mint tíz évvel vetette vissza a kór elleni harcot. A tuberkulózis és az AIDS kezelési programjaira mért csapás csak egyik halálos mellékhatása a Covid-pandémiára adott válaszoknak. Olyan további következményekkel is kell számolni, mint az alkohol okozta elhalálozások számának növekedése, a gyermek-öngyilkosságok szaporodása a lezárási időszakban, vagy szívroham miatt bekövetkező halál a megelőző kezelés elmaradása miatt.

Borítókép: Alultáplált, maláriával fertőzött gyermeket ápolnak egy dél-szudáni kórházban
Fotó: Andreea Campeanu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.