A nemzeti gyász idején vizsgálják az uniós értékeket Görögországban

A LIBE bizottság látogatása nemcsak tiszteletlenség, hanem közvetlen beavatkozást jelent egy tagállam belpolitikai színterébe a választási időszakban – közölte a görög közlekedési miniszter azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament a tragikus vonatbalesetet követően és a választások előtt vizsgálódik az uniós értékekről Görögországban. A bizottság Magyarország számára sem ismeretlen, hiszen éppen a választási kampány kezdetén, 2021 őszén folytattak „jogállamisági küldetést” hazánkban is.

2023. 03. 06. 16:54
MICOTÁKISZ, Kiriákosz
Lárisza, 2023. március 1. A görög miniszterelnöki iroda által közreadott képen Kiriákosz Micotakisz görög kormányfõ (k) és Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter (b) látogatást tesz a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstõl több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 36-an életüket vesztették, 85-en megsérültek. MTI/AP/Görög miniszterelnöki iroda/Dimtirisz Papamicosz Fotó: Dimtirisz Papamicosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetlen beavatkozás a belpolitikába

Meglepő időszakot választott az Európai Parlament (EP) arra, hogy az uniós értékeket vizsgálja Görögországban. Az EP Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) a hét első felében tartózkodik a dél-európai országban, ahol a múlt héten tragikus, 57 halálos áldozattal járó vonatbaleset történt. Nem mellesleg Görögország már megkezdte kampányát a közelgő parlamenti választásokra.

A görög kormány hangot is adott elégedetlenségének azzal kapcsolatban, hogy az uniós delegáció épp most érkezik hozzájuk.

 – Elképesztő, hogy a LIBE bizottság éppen azt az időszakot tűzte ki a látogatásra, amikor Görögország a vonatbaleset miatt gyászol, és megpróbálja kezelni a következményeket – közölte az ország újonnan kinevezett közlekedési minisztere, Jorgosz Gerapetritisz. Elődje, Kosztasz Karamanlisz az ország eddigi legsúlyosabb vasúti tragédiáját követően mondott le, magára vállalva a felelősséget a történtekért. A balesetért Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök vasárnap bocsánatot kért az áldozatoktól, miután Athénban és Szalonikiben több összecsapásra került sor a rendőrség és a feldühödött görögök között. 

– Ezzel egyidejűleg pedig a kampányidőszak kellős közepén vagyunk, hiszen ahogyan nemrég bejelentettük, a választásokat tavasszal tartjuk. Tekintettel arra, hogy a görög kormány konstruktívan együttműködik az Európai Parlamenttel alkotmányos kérdésekben, ez a lépés a körülményekből adódóan nemcsak tiszteletlenség, hanem közvetlen beavatkozást jelent egy tagállam belpolitikai színterébe a választási időszakban – tette hozzá Jorgosz Gerapetritisz. A közlekedési miniszter továbbá levelet is írt a LIBE bizottságnak, amelyben közölte velük, hogy a kormánytisztviselők nem teszik magukat elérhetővé a delegáció látogatásakor – írta a Politico brüsszeli hírportál, amely betekintést nyert a levélbe.

A baloldalt elvakítja az ellenszenv

Az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja – amelynek tagja a görög kormánypárt, a jobbközép Új Demokrácia is – ki is vonta magát a látogatás alól. Manfred Weber frakcióvezető és Jeroen Lenaers, a LIBE néppárti tagja szerint a vizsgálódás jelenleg helytelen és érzéketlen. – Az ország sokkos állapotban van. A görögök óriási veszteségüket gyászolják. Ezek nem a megfelelő körülmények egy olyan EP-misszió megszervezésére, amelyet könnyen el lehet halasztani egy későbbi időpontra – fogalmazott Manfred Weber. 

Rendkívül kiábrándító, hogy a baloldali csoportokat annyira elvakítja az ellenszenvük bizonyos kormányokkal szemben, hogy figyelmen kívül hagyják a tisztelet és az emberség alapvető szintjét 

– tette hozzá Jeroen Lenaers. A holland képviselő elmondta, az Európai Parlamentnek jelenleg azért kellene delegációt küldenie Görögországba, hogy kifejezzék részvétüket az áldozatoknak, és támogatásukról biztosítsák a görög hatóságokat. 

Hazánkban is járt a LIBE bizottság

Az uniós törvényhozó testület honlapja szerint a delegációt alkotó EP-képviselők hétfőn délután érkeznek meg Athénba. „Tényfeltáró küldetésük” során Kiriákosz Micotákisszal, Katerína Szakellaropulu elnökkel és a kormány több magasabb rangú tisztviselőjével is szeretnének egyeztetni. Több találkozót már előre megszerveztek  olyan állami és független hatóságok képviselőivel, mint a nemzeti átláthatósági hatóság, a kommunikációbiztonsági és adatvédelmi hatóság, a menekültügyi szolgálat és a hírszerző ügynökség. A programban találkoznak újságírókkal, civil szervezetek tagjaival, illetve a rendőrség, az uniós határügynökség, a Frontex és az EU menekültügyi ügynökségének vezetőivel.

Emlékezetes, hogy a balliberális többségű LIBE bizottság 2021 őszén, a választási kampány kezdetén hazánkban is vizsgálódott a jogállamiság helyzetéről. A Magyarországot gyakran bíráló delegációvezető, a zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield nem meglepő módon azt a következtetést vonta le a ,„misszióból”, hogy 2018 óta jelentősen romlott a jogállamiság helyzete hazánkban. A magyarellenes politikus éppen a közelmúltban látogatott ismét Magyarországra, ezúttal azonban az EP Pegasus-vizsgálóbizottságának tagjaként, amely a nemzetbiztonságról igyekezett tájékozódni.

 

Borítókép: Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő és Kosztasz Karamanlisz, a baleset miatt lemondottt közlekedési miniszter látogatást tesz a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra (Fotó: MTI/AP/Görög miniszterelnöki iroda/Dimtirisz Papamicosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.