Az uniós biztos szerint Európának szüksége van a migrációra, megkapta a választ + videó

Teljesen új európai migrációs politikára van szükség, amelynek középpontjában a határvédelemnek kell állnia, és tisztázni kell, hogy Európa nem fogadja el, ha illegálisan, törvénysértő módon lépnek be a területére – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán. Az Európai Bizottság belügyi biztosa szerint viszont Európának szüksége van a migrációra, a bevándorlás jelentette munkaerőre, ezért létre kell hozni a bevándorlás legális, biztonságos formáit.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 15. 19:48
JOHANSSON, Ylva
Brüsszel, 2023. március 9. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelõs tagja az EU-tagországok belügyminisztereinek találkozójára érkezik Brüsszelbe 2023. március 9-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hidvéghi Balázs az Európai Parlament plenáris ülésének szünetében, magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ahhoz, hogy ne történhessenek újabb emberi tragédiák a Földközi-tengeren, alapjaiban kell megváltoznia Európában a migrációhoz való hozzáállásnak. Vissza kell állítani a határvédelmet és azt az üzenetet kell küldeni mindenki számára, köztük az embercsempészeknek is, hogy nem lehet Európába illegálisan belépni. 

Akik pedig jogosulatlanul tartózkodnak az unió területén, azokat vissza kell küldeni a hazájukba – jelentette ki a fideszes EP-képviselő. 

Kiemelte, az Európai Unió lépéskényszerben van, az illegális migráció ugyanis erősödik. Az adatok azt mutatják, hogy a 2015-ös válság idején tapasztaltaknál is több illegális belépési kísérlet történik az uniós külső határokon. Nem azokat az országokat kell támadni, amelyek a határokat védik, hanem biztosítani kell a törvények tiszteletben tartását – tette hozzá. 

– Nem lehet egy olyan helyzetet állandósítani, ahol a törvénysértő, illegális cselekedet lehetőséget biztosít az uniós belépésre – fogalmazott Hidvéghi Balázs, majd hozzátette: ezt az uniós tagállamok állampolgárai nem akarják, a kormányok pedig nincsenek abban a helyzetben, hogy egy ilyen rendszert fenntartsanak. 

Végezetül reményét fejezte ki, hogy az unió minél hamarabb anyagi forrásokat biztosíthat a fizikai határvédelem, beleértve a kerítés vagy a határfalak biztosításához. 

Jogos elvárás, hogy a tagállamok ilyen intézkedéseit közös uniós költségvetésből finanszírozzák 

– tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Hidvéghi az EP-ben történt felszólalásában azt mondta: a Földközi-tengeren történt hajótörések szívszorító emberi tragédiák, azonban a tagállamok jogos határvédelmi erőfeszítéseit hibáztatni ezekért a halálesetekért tisztességtelen és helytelen megközelítés. A tragikus események mögöttes oka valójában az unióba történő illegális belépésekkel kapcsolatos európai engedékenység és a szankciók hiánya – hangsúlyozta. 

Ezeket a haláleseteket a bevándorláspárti nyilatkozatok, a kvóták és a civil szervezetek hajóinak büntetlensége okozza

– húzta alá. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több hajó érkezik Olaszországba. A hírszerző ügynökségek előrejelzése szerint csak ebben az évben mintegy 650 ezer ember készülhet elhagyni Afrikát. 

Az európai migrációs politikát teljesen új alapokra kell helyezni, hogy elkerüljük a további emberi tragédiákat a tengeren

– fogalmazott. 

Hidvéghi Balázs kijelentette: Európa külső határait meg kell védeni, hogy az embercsempészek és a migránsok ne is vállalkozzanak a veszélyes útra. Továbbá, minden Európába illegálisan bejutó, és az unióban jogtalanul tartózkodó migránst haza kell küldeni. 

Ha nem tesszük meg a kellő lépéseket, akkor ezeknek a tragédiáknak sohasem lesz vége – tette hozzá a fideszes politikus.

Az uniós biztos szerint Európának szüksége van a migrációra

Előzőleg Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa az Európai Parlament plenáris ülésének a bevándorlók mentéséről és biztonságos, legális útvonalak biztosításról szóló vitáján azt mondta: a Földközi-tengeren bekövetkezett haláleseteknek arra kell emlékeztetniük, hogy az unió prioritásának az életek megmentésének kell lennie. Az életmentésre adható legjobb válasz pedig a legális migráció lehetőségének megteremtése – hangoztatta az uniós biztos. 

– Társadalmainknak szükségük van a bevándorlás jelentette munkaerőre, a képzett emberekre – fogalmazott. Szavai szerint az unió célja az embercsempészet felszámolása. Közös feladat pedig az érintettek elszámoltatása – mondta. A migránsok biztonsága, az embercsempészet felszámolása érdekében jobb együttműködésre van szükség a migráció kiinduló országaival, össze kell hangolni az intézkedéseket, javítani kell a kutatás és a mentés hatékonyságán. Segíteni kell mindazon tehetséges embereknek, akik legálisan szeretnének az Európai Unióba jutni, ahogy fontos a menekültek számára is a biztonságos, humánus és legális bejutás biztosítása az unió területére. Az uniós fellépés alapjának a felelősségnek és a szolidaritásnak kell lennie – tette hozzá az uniós biztos. 

Borítókép: Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja az EU-tagországok belügyminisztereinek találkozójára érkezik Brüsszelbe 2023. március 9-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.