Brüsszel kerítésre nem ad pénzt, de már elismeri a határvédelem fontosságát

Az Európai Unió a tagállamok határvédelmét mobil és telepített eszközök, köztük megfigyelésre alkalmas készülékek és egyéb technikai felszerelések beszerzésének finanszírozásával támogatja – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja Brüsszelben hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 06. 17:46
null
Röszke, 2017. április 28. Gépkocsizó járõr a szerb-magyar határon álló biztonsági határzár elsõ és második kerítéssora között futó manõverúton Röszke térségében 2017. április 28-án. Elkészült a kétsoros kerítésrendszer második kerítése a magyar-szerb határ teljes, 155 kilométeres hosszán. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maros Sefcovic, az EU-tagországok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón közölte, hogy az EU migrációkezelésre szánt finanszírozása kiterjed újabb ellenőrző pontok létesítésére, azok informatikai rendszerének kiépítésére, berendezésére, a szükséges személyzet ellátására és minden egyéb beszerzésre, ami a határigazgatáshoz szükséges.

Jessika Roswall, az Európai Unió Tanácsának féléves elnökségét betöltő Svédország uniós ügyekért felelős minisztere a hét második felében tervezett, migrációval is foglalkozó EU-csúcsot előkészítő értekezlet után közölte: a miniszterek a meglévő határellenőrzés erősítését szorgalmazták mind a szárazföldi határokon, mind a tengereken.

Miltiádisz Varviciótisz uniós ügyekért felelős görög miniszter újságíróknak nyilatkozva arra szólított fel, hogy az EU uniós költségvetésből finanszírozza a határkerítések építését.

Hangsúlyozta: a fizikai akadályok csökkentik a migránsok illegális határátkelési kísérleteinek számát. Varviciótisz szerint az Európai Uniónak „őszintének és nyitottnak” kell lennie a kérdésben, és el kell ismernie, hogy „a kerítések működnek”. Az Európai Bizottságnak nem szabad elítélnie azok építését – mondta.

Laurence Boone francia EU-ügyi államtitkár a tanácskozást követően hangsúlyozta: az uniós pénz azért van itt, hogy segítsék a külső határok védelmét, azonban – emelte ki – nincs uniós pénz habarcsra és téglákra falak építése céljából.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a múlt héten, brüsszeli újságíróknak nyilatkozva azt mondta, falak építése az Európai Unió körül nem jó megoldás a migráció megállítására, ezért az EU továbbra sem biztosít forrásokat szögesdrót kerítések építéséhez.

Johansson ugyanakkor nem zárta ki, hogy a külső határok ellenőrzéséhez szükséges infrastruktúrát uniós költségvetésből finanszírozzák. Elismerte, hogy a tagállamoknak meg kell védeniük a határaikat, és közölte, hogy már különítettek el forrásokat, egyebek mellett megfigyelési tevékenységet segítő eszközök beszerzésére.

A belügyi biztos jelezte, a brüsszeli testület kész arra, hogy további forrásokat biztosítson egyebek mellett a határokon alkalmazott felszerelések beszerzésére vagy a mobil, illetve állandó infrastruktúra létrehozására.

Borítókép: Gépkocsizó járőr a szerb–magyar határon álló biztonsági határzár első és második kerítéssora között futó manőverúton Röszke térségében 2017. április 28-án. Elkészült a kétsoros kerítésrendszer második kerítése a magyar–szerb határ teljes, 155 kilométeres hosszán (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.