„Mindenük odaveszett” – Halottak tucatjai lehetnek még a romok alatt

Sanliurfából meséltek lapunknak a pusztító földrengésről és a jelenlegi helyzetről.

2023. 02. 06. 15:43
null
Diyarbakir, 2023. február 6. Holttestet emelnek ki egy összeomlott épület romjai közül a délkelet-törökországi Diyarbakir nagyvárosban 2023. február 6-án, miután hajnalban több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A tíz törökországi tartományt érintõ földmozgásoknak legkevesebb 284 a halottjuk és 2323 a sérültjük, a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erõsséget, a legerõsebb pedig 6,6-os erõsségû volt. MTI/EPA/Deniz Tekin Fotó: Deniz Tekin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Reggel 5 óra körül óriási robajra ébredtünk. Az egész családdal az asztal alá bújtunk, majd amint tudtunk, elmenekültünk a lakásból, és az autónkban húztuk meg magunkat. Sajnos az időjárás is elég mostoha, napok óta esik az eső és a hó – érte utol lapunk a török–szír határ közelében fekvő Sanliurfában Hanife Surt. Beszámolóik szerint a majd négyszázezres város újabb építésű negyedei nagyobb károk nélkül megúszták a földmozgást, a régebbi házak közül viszont sok összeomlott, több tucat halott lehet. 

Ráadásul a mentést is nehezíti a a folyamatos esőzés, amelyhez meglehetős hideg, 5 Celsius-fok körüli hőmérséklet társul. 

– Később visszatértünk a lakásba takarókért és ruhákért, de éppen akkor jöttek az újabb utórengések – folytatta. 

 

– Mindenki nagyon megrémült. Találkoztunk olyannal, aki mezítláb vagy trikóban szaladt az utcára. A reggeli káosz után délutánra kissé csillapodott a helyzet; menedékeket nyitottak, meleg ételt és italt osztanak, az éttermek is ingyen étkeztetik a rászorulókat 

 

– számolt be az általános hangulatról. Sokan megpróbáltak biztonságosabb területeket keresni, így aztán kígyózó sorok alakultak ki a benzinkutaknál, de az utak egy részét is lezárták a károk miatt.

Egy másik sanliurfai lakos arról mesélt lapunknak, hogy testvérének lakóháza is összeomlott. Így is szerencsésnek mondhatják magukat, az első rengések után a hatemeletes épületet azonnal kiürítették, így már senki nem tartózkodott bent. – Senki nem halt meg, de mindenük odaveszett – panaszolta.

Sanliurfát egyébként szokás a civilizációk és vallások bölcsőjeként is emlegetni, a várost a próféták városának is nevezik, mert környékén több vallási és történelmi emlékhely is található. 

A hagyomány szerint a zsidó, keresztény és iszlám vallásban is tisztelt Ábrahám is itt nőtt fel, a mai sanliurfai vár magasából vetették le a tűzbe, amit azonban Isten vízzé, a farönköket halakká változtatta. Erre emlékezve, ezen a helyen, ahol több mint négyezer évvel ezelőtt a tűz lobogott, ma a Balikli Göl, azaz a Halastó hullámzik, partján az 1211-ben épült Halil-ur-Rahman mecsettel.

Nem messze a török–szír határtól magasodik a Göbekli Tepe, azaz a Pocakos domb is, az egyik legrégebbi építmény, amit a kőkorszakban, körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt (tehát jó hét évezreddel a Kheopsz-piramis előtt) emelhettek. A híradások arról egyelőre nem szólnak, hogy ezekben keletkezett-e kár.

 

Borítókép: Holttestet emelnek ki egy összeomlott épület romjai közül a délkelet-törökországi Diyarbakir nagyvárosban 2023. február 6-án, miután hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét (Fotó: MTI/EPA/Deniz Tekin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.