Azonnali tűzszünetet szorgalmaz hazánk az EU-csúcson

Orbán Balázs: Ukrajna nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő nemzeti kisebbségek jogait.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 03. 23. 17:52
ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
EU-csúcs Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a béketáborhoz tartozik, ezért a háború kapcsán továbbra is az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazzuk – közölte Facebook-posztjában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azzal kapcsolatban, hogy ma megkezdődött az Európai Tanács kétnapos ülése Brüsszelben, amelyen az állam- és kormányfők megbeszélést folytatnak többek között az ukrajnai háborúról, Európa versenyképességéről és gazdaságáról, valamint a migrációról.

– Folytatjuk hazánk történelmének legnagyobb humanitárius akcióját a háború sújtotta ország megsegítése érdekében, emellett azonban az uniós csatlakozásáról szóló tárgyalásokon fontos felhívni Ukrajna figyelmét arra, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő nemzeti kisebbségek, így a magyarok jogait sem – hívta fel a figyelmet Orbán Balázs.

A migráció tekintetében hangsúlyozta: hazánk álláspontja változatlan, nem a bevándorlás az európai gazdasági növekedés alapja, hanem egy új európai nemzedék, európai gyerekek nélkül ugyanis Európa versenyképessége nem lesz biztosítható. Éppen ezért hazánk más uniós tagállamokkal közösen arra törekszik, hogy ez bekerüljön az uniós csúcs zárónyilatkozatába.

– Az EU déli határain tapasztalható egyre súlyosabb migrációs nyomás ellen hazánk határkerítések felállításával küzd, és a többi migrációs frontországgal együtt az egész EU biztonságát garantálja. Brüsszel azonban ahelyett, hogy biztosítaná az illegális migráció megfékezését szolgáló határzár működtetéséhez szükséges anyagi és jogi támogatást, csak különféle jogi eljárásokat folytat Magyarország ellen. Nem jelent áttörést ebben az Európai Bizottság legújabb javaslata sem, miszerint a határellenőrzés erősítésének finanszírozásához ugyan hozzájárulna, de a fizikai határzárak, vagyis a határkerítések fenntartását és működtetését továbbra sem támogatja. Amíg ez a helyzet fennáll, addig Magyarország nem enged az Európai Bizottságra helyezett nyomásból – tette hozzá Orbán Balázs.

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. március 23-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.