időjárás 21°C Klotild 2023. június 3.
logo

Koalíciós társai figyelmeztetik Melonit: a békére törekedjen!

Jánosi Dalma (Róma)
2023.03.23. 16:10 2023.03.23. 16:20
Koalíciós társai figyelmeztetik Melonit: a békére törekedjen!

Aggodalommal tölti el a kormánypárti jobboldali Liga frakcióját Ukrajna felfegyverzése. Megosztja az olasz kormánytöbbséget az orosz–ukrán konfliktushoz való hozzáállás, véleménykülönbségek alakultak ki a koalíciós felek között arról, hogyan kellene Olaszországnak és az európai tagállamoknak kezelnie az Európai Unió kapujában kirobbant, elhúzódó háborút.

A Matteo Salvini vezette Liga óvatosságra intette koalíciós partnereit Ukrajna egyoldalú támogatásával és további fegyverek szállításával kapcsolatban. A Liga szenátorainak és képviselőinek meggyőződése, hogy nem történtek megfelelő törekvések a konfliktus diplomáciai rendezésére, ezzel szemben Ukrajna egyre erőteljesebb felfegyverzése zajlik.

A kétnapos brüsszeli csúcstalálkozót megelőzően szerda délután a római felsőházban Giorgia Meloni kormányfő ismertette a parlament felsőházának tagjaival, milyen célkitűzésekkel indul Brüsszelbe. Az uniós csúcstalálkozó központi témájával kapcsolatban Meloni elmondta: kormánya kiáll a megtámadott Ukrajna fegyverekkel való támogatása és Oroszország szankciókkal való megbüntetése mellett. A miniszterelnök szerint nyomást kell gyakorolni a támadó országgal szemben, ahhoz, hogy tiszteletben tartsa a nemzetközi jogot és létrejöhessenek az igazságos béke megteremtéséhez szükséges feltételek.

A brüsszeli csúcsot megelőző szenátusi vitában felszólalt Massimiliano Romeo, a Liga frakcióvezetője, és beszédében

azt kérte Giorgia Meloni kormányfőtől, hogy az európai tanácskozáson intse óvatosságra a tagországokat, ellenkező esetben rövid időn belül bekövetkezhet a konfliktus eszkalálódása.

A szenátor azt is hangsúlyozta, hogy a fegyverszünet sürgetése nem jelenti azt, hogy pártja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel baráti politikát folytatna. Hozzátette, természetesen egyetért Ukrajna támogatásával, ugyanakkor aggódva szemléli, hogy egyre komolyabb fegyverkészletek halmozódnak fel a térségben. Romeo arra is felhívta a figyelmet, hogy napról napra hatványosan növekszik egy világméretű konfliktus kirobbanásának veszélye, amennyiben nem mutatkoznak komoly törekvések a békekötésre.

 

A Liga szenátora szerint a tagországok az elmúlt egy évben túl keveset tettek a konfliktus diplomáciai rendezése érdekében, komolyabb erőfeszítések szükségesek a fegyverletétel létrejöttéhez.

 

A második legnagyobb kormánypárt célja nem a koalíció harmonikus együttműködésének megtörése, hanem a konfliktus eszkalálódásának megelőzése – pontosított a Liga frakcióvezetője. Parlamenti felszólalásában Romeo megemlítette: a lengyel vadászgépek küldése újabb gyorsító tényező lehet, amely olyan „balesetbe” torkollhat, amiből már nincs visszaút. A szenátor hozzáfűzte: az amerikai nemzetbiztonsági szervekhez közeli elemzéséből is az derül ki, hogy napról napra exponenciálisan növekszik az eszkaláció lehetősége, ha a felek nem keresnek azonnal diplomáciai megoldásokat.

Nem új a Liga köreiben a fegyverszállítástól való tartózkodás gondolata. A konfliktus kirobbanását követően Matteo Salvini, a párt főtitkára elsőként vetette fel a lőszerek szállításának veszélyét.  Több fegyver, hosszabb háború – ezzel a rövid szlogennel figyelmeztetett már tavaly májusban Salvini, hogy a fegyverek szállítása csupán a konfliktus elhúzódásához vezet a térségben.

 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Háború Ukrajnában

A háború legbelső természetét változtatják meg az öngyilkos drónok + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.