Az Ukrajnának szánt katonai támogatás az EU-csúcs fő témája

Az uniós tagországok az Ukrajnának szánt lőszerek biztosításának módjairól, köztük a közös beszerzésről, a gyártásól és a szállításról a hét elején, a tagállami kormányokat tömörítő tanács ülésén született megállapodás részleteiről fognak egyeztetni a most kezdődő uniós csúcson. A vezetők nyilatkozataiból következtetve fontos témája lesz a találkozónak a klímavédelem is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 23. 13:32
MICHEL, Charles; GUTERRES, António
Brüsszel, 2023. március 23. Antonio Guterres ENSZ-fõtitkár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezõben nyilatkozik, mellette Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) 2023. március 23-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagországok az Ukrajnának szánt lőszerek biztosításának módjairól, köztük a közös beszerzésről, a gyártásól és a szállításról, a hét elején, a tagállami kormányokat tömörítő tanács ülésén született megállapodás részleteiről fognak egyeztetni a most kezdődő uniós csúcson − mondta el Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a megbeszélésre érkezve.

Az uniós hozzájárulás egymillió tüzérségi lőszert tenne ki 12 hónap alatt, kétmilliárd euróból.

Olaf Scholz német kancellár érkezésekor összefogást sürgetett annak érdekében, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus ne vezessen globális bizonytalansághoz, élelmiszerhiányhoz, az árak rendkívüli emelkedéséhez. Hangsúlyozta: Moszkva a legtöbb támogatóját elvesztette, a békéhez csak az vezethet, ha Oroszország a saját határain belülre vezényli vissza hadseregét.

Kaja Kallas észt miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy előrelépést kell tenni az orosz agresszió bűntetteivel foglalkozó nemzetközi törvényszék létrehozása érdekében. Mint mondta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancs azt mutatja, hogy egyetlen vezető sem kerülheti el az elkövetett bűncselekmények miatti elszámoltatást.

Véleménye szerint az EU-nak nem szabad enyhítenie az Oroszország elleni szankciókat.

− Oroszországnak kevesebb bevétele van az olajból, a gazdasági szankciók, az olajárplafon bevezetésével, együtt negatív hatással vannak az orosz gazdaságra és a háborús gépezetüket működtető üzemanyag-ellátási képességére. Folytatunk kell tehát a szankciós politikát − hangsúlyozta.

Az észt miniszterelnök elismerően nyilatkozott arról, hogy az EU képes volt gyorsan lépni az Ukrajnának szánt lőszerek közös vásárlására és szállítására vonatkozó megállapodás ügyében.

Az Ukrajnának szánt egymillió tüzérségi lőszer elég nagy mennyiség. Az, hogy elég lesz-e, az attól függ, meddig tart a háború. Ezért továbbra is minden eszközünkre szükségünk van, hogy nyomást gyakoroljunk Oroszországra, hogy fejezze be ezt a háborút

− hangsúlyozta.

Klímavédelem

Olaf Scholz közölte továbbá: a Németország és az Európai Bizottság közötti tárgyalások jó úton haladnak, hogy megoldás szülessen azon uniós jogszabály körüli vitában, amely szerint az unióban 2035-től nem lehetne új, belső égésű motorral hajtott személygépkocsikat és kisteherautókat értékesíteni. Az autógyártó nagyhatalom Németország azt kívánja elérni, hogy az EU 2035 után engedélyezze az e-üzemanyaggal működő új autók értékesítését.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, aki részt vesz az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalákozóján, elmondta, hogy látogatása bizonyítja az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közötti kiváló együttműködést. A főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ távolodik a fenntarthatósági célok teljesítésétől, egyre több az éhező, terjed a szegénység, az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások is egyre kevésbé hozzáférhetők a világ számos részén. Véleménye szerint az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület legutóbbi jelentése drámai helyzetre világít rá.

Egyre kilátástalanabb a legfontosabb párizsi klímacél, a 1,5 Celsius-fokos melegedés elérése. Nagy horderejű lépésekre és gyorsított átállási menetrendre van szükség, és ebben számítunk az Európai Unió vezető szerepére

− jelentette ki.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a csúcstalálkozóra érkezve újságíróknak elmondta, hogy az EU-nak alaposan át kell gondolnia a belső égésű motorral hajtott autók értékesítésének 2035-ig való betiltására irányuló bizottsági javaslatot. − Vannak olyan autóipari technológiák, amelyekben Olaszország és Európa versenyelőnyben van, ezt hátráltatná az, ha olyan technológiák mellett köteleződünk el, amelyek terén más országoknak van versenyelőnyük − jelentette ki. Mint mondta, Olaszország támogatja a zöldátállás céljait, de nem az EU-nak kellene eldönteni, milyen technológiát használjanak a tagállamok a célok eléréséhez.

Az Európai Tanács tagjai kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójukon megvitatják az Oroszország Ukrajna elleni háborújával és Ukrajna folytatódó uniós támogatásával kapcsolatos legfrissebb fejleményeket. 

A vezetők az első ülésnapon munkaebédet tartanak Antonio Guterres ENSZ-főtitkár részvételével, majd az ukrajnai háborúval foglalkozó vitát megelőzően Volodmir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül mond beszédet.

Az uniós tagországok vezetői továbbá megbeszélést folytatnak majd a versenyképességről, az egységes piacról és a gazdasági helyzetről, az energiaügyekről, a külkapcsolatokról, valamint egyéb témákról, köztük a migrációról.

Borítókép: Antonio Guterres ENSZ-főtitkár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezőben nyilatkozik 2023. március 23-án, mellette jobbra Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.