időjárás 26°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Durva földrengés rázta meg Pakisztánt és Afganisztánt, halottak és rengeteg sérült is van

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.21. 22:52 2023.03.21. 23:02
Durva földrengés rázta meg Pakisztánt és Afganisztánt, halottak és rengeteg sérült is van

A pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban végzett mérések alapján 6,8-es erősségűre tették a földmozgás erejét, míg az amerikai földtani intézet (USGS) mérései szerint 6,5-es erősségű volt, epicentruma pedig az észak-afganisztáni Badahsán tartományban volt, 40 kilométerre délkeletre Dzsurm településtől és 187,6 kilométeres mélységben.

Pakisztán északnyugati részén, Haibár-Pahtunhva tartományban kilencen meghaltak és harmincan megsérültek a földrengésben a helyi katasztrófavédelem szerint. Az észak-pakisztáni Szvat körzetéből, ahol a kórházak vészhelyzetet rendeltek el, 150 sérültről érkezett jelentés. 

A kelet-afganisztáni Lagmán tartományból eddig két halottról adtak hírt.

Az Európai földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a földlökéseket ezer kilométeres körzetben érezték Pakisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Afganisztán, Türkmenisztán területén, de még az indiai fővárosban, Újdelhiben is. Muzaffarábádban, Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatt álló részének székhelyén – ahol 2005-ben egy földrengés több mint 80 ezer életet követelt – szemtanúk beszámolói szerint rémült emberek rohantak az utcákra, sokan közülük a szent szövegekből idéztek.

A Hindukus hegység térségében, az arábiai, indiai és eurázsiai tektonikus lemezek találkozásánál gyakoriak a pusztító földrengések. 2022 nyarán az afgán–pakisztáni határtérségben több mint ezren vesztették életüket egy földrengésben.

Borítókép: Mentő érkezik a sérültekért Pakisztánban (Fotó: AFP/Hussain Ali)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.