Egyre fontosabbá válik Bahmut megtartása

Az orosz erők megnevezték a ma hajnali rakétatámadás okát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 09. 16:34
null
Kijev, 2023. március 9. Megrongálódott jármûvek egy orosz légicsapás után Kijevben 2023. március 9-én. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz haderõ 81 rakétával és 8 drónnal támadta Kijevet, Odesszát és Harkivot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. Az ukránok szerint 34 más típusú rakétát, köztük négy Sáhed kamikaze drónt sikerült lelõniük. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre fontosabb, hogy az ukrán védők megtartsák Bahmut városát a donyecki régióban – jelentette ki csütörtökön Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

A város védelmének minden egyes napja lehetővé teszi számunkra, hogy időt nyerjünk a tartalékosok felkészítésére, és felkészüljünk a jövőbeli támadó hadműveletekre. Ezzel egyidejűleg a csatákban az ellenség elveszíti a legfelkészültebb és leginkább harcra kész csapatainak egy részét, beleértve a Wagner zsoldoscsoport rohamosztagait

– magyarázta a parancsnok. Hangsúlyozta: „a kitartó ellenállás minden egyes napja értékes időt ad a védőknek, hogy csökkentsék az orosz megszállók támadóerejét”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden arra figyelmeztetett, hogy Bahmut elfoglalása megnyitja az utat Oroszország előtt a donyecki régió más települései felé, ezért védik az ukrán erők továbbra is a várost. Azt azonban nem szabad megengedni, hogy az orosz csapatok bekerítsék őket.

Az orosz hadsereg mai hadijelentésében megnevezte a nagyszabású, precíziós irányítású fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétákkal végrehajtott csapás okát. A hadsereg a Brjanszk megyében elkövetett terrortámadásra válaszul hajtotta végre a csapást, jelentette be csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Brjanszk megye két, az ukrán határ közelében lévő községe, Ljubecsanye és Szucsanye ellen múlt csütörtökön követtek el támadást. Az akció során, amelyet az ukrán oldalon harcoló, neonáci ideológiájú Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű szervezet vállat magára, két civil életét vesztette, másik kettő pedig – egyikük egy gyerek – megsebesült.

A tábornok szerint a légi, tengeri és földi indítású fegyverek Ukrajna katonai infrastruktúrájának, védelmi és ipari komplexumainak kulcsfontosságú elemeit, valamint az ezeket támogató energetikai létesítményeket találták el. Konasenkov szerint a csapás elérte célját, és minden kijelölt létesítményt eltalált, megzavarva az ukrán fegyveres erők tartalékosainak átcsoportosítását, és a külföldi fegyverek vasúti szállítását.

A csütörtökre virradóan Ukrajnát ért újabb nagyszabású orosz rakéta- és dróntámadást Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren szokásos orosz barbárságnak nevezte, amelynek nem volt katonai célja. 

Az éjszaka folyamán Oroszország hatalmas rakéta- és dróncsapást hajtott végre Ukrajna ellen, amely emberéleteket követelt és károkat okozott a polgári infrastruktúrában. Nem volt katonai célpontja, ez csak az oroszok barbársága volt

– fogalmazott a tárcavezető. Biztosított afelől, hogy eljön a nap, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnököt és környezetét törvényszék elé állítják.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója csütörtökön bejelentette, hogy az ostromlott Bahmuttól (Artemivszktől) északnyugatra fekvő Dubovo-Vaszilivka község orosz erők ellenőrzése alá került.

 Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője szerint egy Bahmut felmentésére indított ukrán ellentámadást vertek vissza. Pusilin véleménye szerint Kijevnek nincs elég ereje ahhoz, hogy visszavegye a kezdeményezést.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója a Rosszija 24 hírcsatornának azt mondta, hogy Prisib település körzetében negyvenezer katonát vontak össze és „ez az erő valahová el fog indulni”.

 

Borítókép: Megrongálódott járművek egy orosz légicsapás után Kijevben 2023. március 9-én. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz haderő 81 rakétával és 8 drónnal támadta Kijevet, Odesszát és Harkivot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, amelyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. Az ukránok szerint 34 más típusú rakétát, köztük négy Sáhed kamikaze drónt sikerült lelőniük. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.