Hagyták bennégni a migránsokat a mexikói befogadóközpontban + videó

Megrázó felvétel látott napvilágot, miután az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiája következett be Mexikóban: egy befogadóközpontban hatalmas tűz ütött ki helyi idő szerint keddre virradóan, melynek sokan áldozatául estek. Egy nyilvánosságra hozott felvételen azonban az látszik, hogy a központ egyenruhás tisztviselői több, cellákba zárt férfit magukra hagynak.

2023. 03. 29. 18:15
null
Ciudad Juárez, 2023. március 28. Az áldozatok letakart holttestei a mexikói Ciudad Juárez egyik menekültközpontjában történt tûzvész helyszínén 2023. március 28-án hajnalban. A katasztrófában legkevesebb 37-en életüket vesztették. A tûz okát még vizsgálják. MTI/EPA/EFE/Luis Torres Fotó: Luis Torres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas felháborodást keltett Mexikóban egy biztonsági kamerával rögzített felvétel, melyen azt látni, hogy a Ciudad Juárez-i menekültközpontban kitört tűzvész során a cellákba zárt embereket nem kimenekítik, hanem gyakorlatilag hagyják őket bennégni a központ munkatársai. A bent tartózkodó férfiak próbálják kinyitni a cellaajtót, ám a lángok és a füst továbbterjedése miatt nem járnak sikerrel.

A videófelvétel először a Twitteren kezdett terjedni, majd mexikói lapok és hírportálok is lehozták. Az újságírók a mexikói belügyminisztériumot is kérdőre vonták az ügyben: Adán Augusto López tárcavezető nem tagadta, hogy a felvétel a menekültközpontból származik, ám mást nem nyilatkozott az ügyben. Egy venezuelai nő, aki túlélte a katasztrófát, újságíróknak azt mondta, férjét és több társát a rácsok mögött hagyták, miután kitört a tűzvész, és a befogadóközpont munkatársai kimenekültek az épületből.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájának minősítette Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a Ciudad Juárez-i menekültközpontban pusztító tüzet, amelynek a mexikói bevándorlási hivatal (INM) szerdai közlése szerint 38 halálos áldozata és 30 sérültje volt – adta hírül az MTI.

Helyi idő szerint kedden tartott sajtótájékoztatóján az államfő úgy vélte, hogy a történtekért maguk a bevándorlók felelősek. „Feltehetően megtudták, hogy kitoloncolás vár rájuk, ezért felgyújtották a celláikban található matracokat a zárkák ajtajában” – jelentette ki, hozzátéve: a tiltakozók nem gondoltak arra, hogy a tűz ennyire súlyos katasztrófát okozhat.

A bevándorlók életben maradt hozzátartozói azonban azt állítják, a tiltakozások hátterében az ellátás hiánya állt, ugyanis a férfiak arra panaszkodtak, nem adtak nekik vizet. Az ügyészség – szoros együttműködésben INM-mel és a mexikói emberi jogi bizottsággal (CNDH) – nyomozást rendelt el az ügyben, hogy „kiderítsék a történtek mögött rejlő igazságot”.

A BBC brit közmédia mexikói tisztviselőkre hivatkozva azt írta, a befogadóközpont férfirészlegén 68 migránst tartottak fogva, többségük Guatemalából, Kolumbiából, Ecuadorból, El Salvadorból, Hondurasból és Venezuelából érkezett Mexikóba. Eredetileg az Egyesült Államokba szerettek volna eljutni, hiszen Ciudad Juárez az amerikai–mexikói határnál fekszik. A határon csak tavaly mintegy 2,76 millió menekültet tartóztattak fel a mexikói hatóságok.

Borítókép: Az áldozatok letakart holttestei a mexikói Ciudad Juárez egyik menekültközpontjában történt tűzvész helyszínén 2023. március 28-án hajnalban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Luis Torres)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.