Kína szerint aggasztó az emberi jogok helyzete Amerikában

Peking szerint az Egyesült Államok kizárólag saját érdekeit szolgálva a világot két táborra igyekszik osztani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 28. 17:06
BIDEN, Joe; PELOSI, Nancy
Washington, 2023. március 23. Joe Biden amerikai elnök és Nancy Pelosi korábbi amerikai képviselõházi elnök a megfizethetõ egészségügyi ellátásról szóló törvény (Affordable Care Act, ACA, ismertebb nevén Obamacare) elfogadásának 13. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2023. március 23-án. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt év jelentős mérföldkőnek számít az amerikai emberi jogok visszaesésében, az amerikai demokrácia hanyatlik – állapítja meg egyebek mellett a kínai államtanács kedden közreadott jelentése az Egyesült Államokban tapasztalható emberi jogi jogsértésekről, az ottani demokrácia állapotáról.

A kínai kormány nyilvánosan hozzáférhető adatokat, tényeket, szakértői véleményeket felhasználva 1998 óta évente készíti el jelentését az amerikai demokráciáról, mintegy válaszul az Egyesült Államok külügyminisztériumának a különböző országokat minősítő emberi jogi jelentésére.

A mostani összeállítás szerzői úgy fogalmaznak, hogy a növekvő belső problémák ellenére

az Egyesült Államok továbbra is felsőbbrendűnek tünteti fel magát, ujjal mutogat másokra, a demokrácia tanítómesterének szerepét játssza, és a demokrácia kontra tekintélyelvűség hamis narratíváját terjeszti.

Szerintük az Egyesült Államok kizárólag saját érdekeit szolgálva a világot két táborra, saját megítélése szerinti demokráciákra és nem demokráciákra igyekszik osztani, s e tömbösítéssel, illetve a demokrácia fogalmi meghatározásának kisajátításával is – miközben konfrontációt szít – hegemóniájának fenntartása a célja.

A magát az emberi jogok védelmezőjeként beállító Egyesült Államokban olyan krónikus betegségek terjednek, mint a pénz szerepe a politikában, a faji megkülönböztetés, a fegyveres és rendőri erőszak vagy a vagyoni polarizáció

– olvasható a jelentésben.

Hozzáteszik: az Egyesült Államok szándékosan megsérti más országokban az emberi jogokat, miközben otthon az emberi jogi törvényhozásban és az igazságszolgáltatásban tapasztalható negatív jelenségek aláássák az amerikai nép alapvető jogait és szabadságjogait. A polgári jogvédelem rendszere nem működik – áll a jelentésben.

A szerzők kiemelik, hogy jelentős a visszalépés a nők és gyermekek jogainak védelme terén. A megélhetési válság a társadalom alsóbb rétegeiben egyre súlyosbodik.

A jelentés szerint az Egyesült Államok államainak csaknem a fele enyhített a fegyvertartási korlátozásokon, miközben

a fegyvertartás és a fegyveres erőszak, valamint a lövöldözések tekintetében az Egyesült Államok vezet a világon. Tavaly több mint 80 ezer ember vesztette életét vagy sebesült meg fegyveres erőszak következtében. Az elmúlt évben több mint 600 lövöldözés történt az országban.

A szerzők kitérnek a túlzsúfolt amerikai börtönökre is, ahol – megfogalmazásuk szerint – mindennapos a kényszermunka és a szexuális kizsákmányolás. Az Egyesült Államokban a legmagasabb a bebörtönzöttek aránya a világon, és a börtönkörülmények nagyon rosszak.

A dokumentumban idézik az ENSZ faji diszkrimináció felszámolásával foglalkozó bizottságának 2022. szeptember 21-i jelentését is, amely szerint a gyarmatosítás és a rabszolgaság elhúzódó öröksége továbbra is táplálja a rasszizmust és a faji megkülönböztetést az országban.

Az amerikai típusú választási demokrácia folyamatosan elveszti a társadalom támogatását – fogalmazott a kínai államtanács.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Nancy Pelosi korábbi amerikai képviselőházi elnök a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2023. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.