Kína és Szaúd-Arábia kölcsönösen támogatni fogják egymás céljait

Telefonbeszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 28. 12:29
HSZI Csin-ping
Peking, 2023. március 4. Hszi Csin-ping kínai államfõ a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) nyitóülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 4-én. A KNPTT a kínai parlament népfront jellegû tanácsadó testülete, amelynek ülésezése párhuzamosan halad a törvényhozás, az Országos Népi Gyûlés évenkénti ülésszakával. MTI/EPA/Mark R. Cristino Fotó: Mark R. Cristino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg telefonbeszélgetést folytatott kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákról, köztük a Szaúd-Arábia és Irán közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának folytatásáról – jelentette a CCTV kínai állami televízió kedden. A beszámolók szerint mindkét részről méltatták a két ország stratégiai együttműködésének fontosságát.

Hszi elmondta, hogy a jövőben kölcsönösen támogatni fogják egymás alapvető céljait, és még több erőfeszítést tesznek a béke és stabilitás biztosítására a Közel-Keleten. A két ország tavaly decemberben stratégiai partnerségi és egyetértési megállapodást is kötött, a héten pedig a szaúdi Aramco egy több milliárd dollár értékű olajfinomító megépítéséről állapodott meg kínai cégekkel.

Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös, aki egyben Szaúd-Arábia miniszterelnöke is, méltatta Irán és a szaúdi királyság közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért tett kínai erőfeszítéseket – közölte az SPA szaúdi állami hírügynökség. A kínai elnök közreműködésének eredményeként március elején Kína, Szaúd-Arábia és Irán Pekingben háromoldalú nyilatkozatban tudatta a világgal: Rijád és Teherán helyreállítja diplomáciai kapcsolatait, és két hónapon belül nagykövetséget nyit egymás országában. A felek emellett hangsúlyozták egymás szuverenitásának tiszteletben tartását és tartózkodásukat a belügyekbe való beleavatkozástól. Megegyeztek abban is, hogy a diplomáciai kapcsolataik helyreállítását célzó pekingi megállapodás értelmében legkésőbb április 20-ig tárgyalóasztalhoz ülnek.

A síita többségű Irán és a szunnita Szaúd-Arábia között azt követően szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, hogy 2016-ban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította. A két ország több, a térségben zajló konfliktusban – egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban – szemben álló feleket támogat.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai államfő a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület nyitóülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 4-én (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.