„Rég le kellett volna mondania” – Még nincs következménye a brüsszeli korrupciós botrány legújabb fejleményének

Saját kollégái szólították fel az Európai Bizottság vezető közlekedési tisztviselőjét, hogy függessze fel munkáját, amíg ügyében vizsgálat folyik. Mintegy két héttel ezelőtt ugyanis fény derült arra, hogy Henrik Hololei ingyenes repülőjegyeket fogadott el a katari kormánytól, éppen akkor, amikor csapata az európai légtér Katar előtti megnyitásáról tárgyalt Dohával.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 03. 22. 9:57
CAAT hatc hes plan to upgrade emergency chopper services
Henrik Hololei
European Commission’s director-general for mobility and transport Henrik Post reporters Hololei inspects Helicopter Emergency Medical Services on top of Bangkok Hospital on 11 May 2018. (Photo by Tawatchai Kemgumnerd / Bangkok Post / Bangkok Post via AFP) Fotó: Tawatchai Kemgumnerd / Bangkok Post / Bangkok Post via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre csökken Henrik Hololei, az Európai Bizottság vezető közlekedési tisztviselőjének népszerűsége a testületben: kollégái szerint legalább arra az időre fel kellene függesztenie a munkáját, amíg vizsgálják annak ügyét, hogy ingyenes repülőjegyeket fogadott el Katartól. Mások viszont már azt mondják, rég le kellett volna mondania a posztjáról.

 

Át kell helyezni egy másik főigazgatóságra, például a fordítási főigazgatóság élére, amely poszt megüresedett, vagy politikai tanácsadói munkát is kaphatna

 

– latolgatta a Politico brüsszeli hírportálnak egy uniós tisztviselő, milyen más lehetőségei lennének Henrik Hololeinek. Egy másik tisztviselő viszont azt javasolta, hogy függesszék fel az észt politikust, ugyanis a korrupciós botrányba keveredett Hololei ügye nagy port vert fel Brüsszelben. Ugyanis nem csak arról volt szó, hogy ingyenes repülőjegyeket fogadott el Dohától, de Hololei írásban engedélyezte saját maga utazásait is.

A Politico brüsszeli hírportál közlése szerint a közlekedési tisztségviselő 2015 és 2021 között összesen kilenc alkalommal repült business osztályon a Qatar Airways katari légitársasággal. Ezek közül hat út éppen akkorra esett, amikor az Európai Unió és Katar arról tárgyalt, megnyitják az európai légteret a közel-keleti monarchia járatai előtt, ráadásul legalább négy jegyet Katar vagy annak kormányához kapcsolódó szervezet finanszírozott. A fejleményekre nem reagált az Európai Bizottság szóvivője a Politicónak, ám korábban azt mondta, a szabályoknak megfelelőek voltak a kérdéses utak.

 

A bizottság csak később, a kritikák növekedésével döntött úgy, hogy szigorítja a szabályokat annak megfelelően, hogy a tisztviselők ne fogadhassanak el utazást és szállást harmadik országoktól, például Katartól. Kivételt képeznek azok az esetek, ha a politikusok olyan nemzetközi találkozókra utaznak, mint például a G20 országcsoport csúcstalálkozói

 

– ismertette a brüsszeli portál.

Borítókép: Henrik Hololei, az Európai Bizottság vezető közlekedési tisztviselője Bangkokban 2018. május 11-én (Fotó: AFP/Bangkok Post/Tawatchai Kemgumnerd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.