Olasz bírók miatt elakadt az EP korrupciós botrány két gyanúsítottjának az ügye

Patthelyzetbe kerültek azok az olasz és belga tisztviselők, akik az Európai Parlament korrupciós ügyében nyomoznak. A botrány kirobbanása óta ugyanis már négy hónap eltelt, ám a hatóságok még mindig nem érték utol az ügy két fő gyanúsítottját, Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt, valamint Monica Bellinit, aki Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő könyvelőjeként dolgozott.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 03. 22. 8:18
null
Italien Euro Deputy Andrea Cozzolino (R) and his lawyer Federico Conte (L) arrive at The Committee on legal Affairs before a hearing on Qatargate at the EU Parliament in Brussels on January 24, 2023. (Photo by John THYS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz bíróknál akadt el az Európai Parlament (EP) körüli korrupciós botrány két fő gyanúsítottjának az ügye – számolt be kedd este a Politico brüsszeli hírportál. Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselő ügyében a nápolyi bírók ugyanis nem jutottak döntésre annak kapcsán, hogy a politikust kiadják-e Belgiumnak. Az olasz politikust még februárban tartóztatták le a belga hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján, azóta egy nápolyi bíró rendelkezett arról, hogy rendőrségi őrizetből házi őrizetbe helyezzék át.

Belga nyomozók szerint Cozzolino az EP tagjaként befolyással üzérkedett, amikor kenőpénzeket fogadott el olyan harmadik országoktól, mint például Katar vagy Marokkó.

Nincs fejlemény a korrupciós botrány egy másik kulcsszereplője, Monica Bellini, Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő könyvelőjének ügyében sem. Bellinit azzal vádolják, hogy az Equality Consultancy milánói cég alapítójaként segített tisztára mosni az uniós törvényhozóknak szánt katari kenőpénzeket. Az ügyet ráadásul tovább bonyolítja, hogy Bellini körül az olasz hatóságok is nyomoznak, akik ez idáig ragaszkodtak ahhoz, hogy a nyomozás a könyvelő környezetére, az ügy kevésbé fontos szereplőire koncentrálódjon.

A Cozzolinót és Bellinit képviselő ügyvédek azonban azzal védekeznek, hogy álláspontjuk szerint a kiadott elfogatóparancsok tele vannak kétértelműségekkel, valamint a belga börtönrendszert sem tartják megfelelőnek. Vinicio Nardo, a milánói ügyvédeket képviselő szakmai testület elnöke azt mondta, a belga hatóságok által kiadott írásos elfogatóparancsok „homályosak” és a dokumentumok alapján „nehéz megérteni az állítólag elkövetett bűncselekményeket”.

Sorra halasztják el a kiadatási kérelmek megtárgyalását

Az EP körüli botrány azonban egyre nagyobb méreteket ölt, nemrégiben az ügyben eljáró milánói és nápolyi bírók második alkalommal halasztották el Belgium kiadatási kérelmeinek megtárgyalását arra hivatkozva, további dokumentumokat várnak. A Politico rámutatott, egyelőre azt látni, hogy mintegy négy hónappal a korrupciós botrány első letartóztatása után két kulcsszereplőt továbbra sem sikerült érdemben kihallgatni sem Belgiumban, sem Olaszországban. Mindez azonban késleltetheti és csökkentheti is annak az esélyét, hogy pontot tegyenek az ügy végére.

 

Általában amikor elfogatóparancsot adnak ki, az azt jelenti, sürgősen ki kell hallgatni a gyanúsítottakat – de egyértelműen nem ebben az esetben

 

– magyarázta a brüsszeli hírportálnak Franca De Candia, Bellini egyik ügyvédje.

A könyvelő kiadatási ügyének megtárgyalását legutóbb március 9-én halasztották el az olaszok, akkor Franca De Candia azt mondta, a belgák „még mindig nem mondták el nekünk, miért kérik az ügyfelem kiadatását”. Az ügyvéd egyúttal azzal vádolta a belga hatóságokat, hogy Bellinit bebörtönöznék egészen addig, amíg vallomást nem tesz. A könyvelő ügyében május 9-re tűzték ki a következő tárgyalást, amelyen szintén a belga kiadatási kérelem kerül napirendre.

Cozzolino ügyében is hasonló a helyzet: kiadatási kérelmét legutóbb március 14-én tárgyalták, ám miután eredmény nem született, április 11-én ülnek össze újra a nápolyi bírók.

Az EP-képviselő ügyvédei – a Bellinit képviselő kollégáikhoz hasonlóan – azt mondták, Belgium bizonyítékai nem megfelelők, valamint ők is a börtönkörülményekre hivatkoztak. Hozzátették: mindemellett az olasz politikus egészségi állapota sem teszi lehetővé, hogy bebörtönözzék. „Franciául küldték meg a jogi dokumentumokat, nekünk pedig várnunk kellett a hivatalos fordításra” – idézte a Politico Raffaele Bifulcót, a római Luiss egyetem professzorát, aki Cozzolino kiadatása ellen érvelt a bíróknak készített jelentésében. Hozzátette: a dokumentumok olasz fordításai azonban továbbra sem adtak válaszokat a bírók kérdéseire.

Szakértők: Kihasználják az olasz bírók a kiskapukat

A korrupciós botrány két kulcsfigurájának ügye előtt már a szakértők is értetlenül állnak. „Szokatlan egy ilyen európai elfogatóparancs elutasítása” – vélekedett Frank Verbruggen, a Leuveni Katolikus Egyetem európai büntetőjoggal foglalkozó professzora. Hozzátette ugyanakkor, az ügy előrehaladását valóban hátráltathatja, ha hiányoznak dokumentumok vagy aggályok merülnek fel a börtönkörülményekkel kapcsolatban.

 

Két olyan kérdés, amelyet az olasz védőügyvédek lelkesen kihasználtak

 

– mutatott rá.

A Politico egyúttal említést tett arról is, hogy olyan ügyvédek nyilatkoztak, akik mind Cozzolino mind Bellini ügyének részleteivel tisztában vannak. Elmondásuk szerint nem értik, Belgium miért ragaszkodik ennyire a helyben történő kihallgatáshoz, mások ennél erősebb kritikát is megfogalmaztak: nem tartják kizártnak, hogy egy esetleges büntetőpert „más célokhoz fegyverként” használjanak.

Borítókép: Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselő ügyvédje társaságában (Fotó: AFP/John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.