időjárás 22°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba

Magyar Nemzet
Forrás: Deutsche Welle
2023.03.25. 19:45 2023.03.25. 23:41
Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba

Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba − fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton. 

Ebben nincs semmi szokatlan. Az Egyesült Államok évtizedek óta ezt csinálja

− mutatott rá Putyin, miután beszámolt arról, hogy sikerült megállapodnia Aljakszandr Lukasenka belarusz államfővel a töltetek tárolásáról. Az orosz elnök szerint a taktikai atomfegyvereknek helyet adó létesítményeket július elsejéig felhúzzák, majd hozzátette, a töltetek bevetése és ellenőrzése felett továbbra is Moszkva rendelkezik. 

Vlagyimir Putyin tavaly decemberben látogatott el Belaruszba, ahol egy közös védelmi tér létrehozásáról tárgyalt minszki hivatali kollégájával. Belarusz mind gazdaságilag, mind katonailag erősen függ keleti szomszédjától; a szövetségesek tavaly jelentették be, hogy a belarusz légi erő modernizáción fog átesni, melynek célja, hogy a vadászgépeket alkalmassá tegyék nukleáris töltetek indítására. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) fogadja Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő a kétoldalú megbeszélésük előtt Minszkben 2022. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Konsztantyin Zavrazsin)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.