időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Nőnapon jelentette be Macron, hogy alkotmányos joggá tenné az abortuszt

Magyar Nemzet
2023.03.09. 15:01 2023.03.09. 15:32
Nőnapon jelentette be Macron, hogy alkotmányos joggá tenné az abortuszt

Hamarosan előterjesztik azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az abortuszhoz való jog francia alkotmányba foglalását – jelentette be a francia elnök nőnapon. Az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus mindeközben élesen kritizálta az elnök által idézett egykori feminista ügyvédnek adandó végtisztességet – tájékoztat a V4NA nemzetközi hírportál.

A francia elnök a nemzetközi nőnap alkalmából, valamint a 2020-ban 93 évesen elhunyt Gisèle Halimi egykori feminista ügyvéd, író és politikus emlékére rendezett ünnepségen jelentette be, hogy szándéka szerint az alkotmányba foglalja a nők abortuszhoz való jogát Franciaországban – írja a V4NA.

 

Emmanuel Macron beszédében kiemelte, hogy szolidáris azokkal a nőkkel, akik úgy érzik, sérül ezen szabadságjoguk. 

 

Bízik benne, hogy az Alsóház kezdeményezésére létrejött alkotmánymódosítási törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy alkotmányos alapjoggá váljon az abortuszhoz való jog, elmondása alapján erre pár hónapon belül sor kerülhet.

A francia elnök által idézett Gisèle Halimi elkötelezett feminista ügyvéd volt, aki olyan ügyeknek szentelte az életét, mint az abortuszhoz való jog, a halálbüntetés eltörlése, valamint a homoszexualitás dekriminalizálása.

Marine Le Pen arról beszélt a France Inter-nek adott interjújában, hogy maximálisan ellenzi, hogy a 2020-ban elhunyt ügyvédnőt a Pantheonban helyezzék örök nyugalomra. A francia ellenzéki politikus elmondása alapján ugyanis Halimi annak idején az Algériai Nacionalista Politikai Párt (FLN) terroristáit támogatta a francia hadsereggel szemben.

Le Pen a támogatás kifejezéssel arra utalt, hogy Gisèle Halimi volt az algériai párt tagjainak első számú védőügyvédje az algériai háború idején.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: MTI/EPA/Pool/Reuters/Gonzalo Fuentes)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.