időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Novák Katalin a Magyar Nemzetnek: Kiállunk a nyugdíjrendszer megőrzése mellett

Tóth Loretta (Prága)
2023.03.03. 15:35 2023.03.03. 16:03
Novák Katalin a Magyar Nemzetnek: Kiállunk a nyugdíjrendszer megőrzése mellett

– A magyar nyugdíjrendszer a jövőben is követni fogja az infláció mértékét, köztársasági elnökként pedig nem fogok hozzájárulni olyan döntéshez, amely esetlegesen ettől ellentétes álláspontot képvisel – fogalmazott lapunk kérdésére Novák Katalin. A magyar államfő Prágában, a Milos Zeman leköszönő cseh államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt: aki a visegrádi együttműködést temeti, az a szív és az ész szövetségét temeti és támadja.

– Magyarországon kiállunk a nyugdíjrendszer stabil megőrzése mellett, és bármilyen nehéz legyen is a gazdasági helyzet, megőrizzük az inflációkövető nyugdíjemelés intézményét – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Novák Katalin. A köztársasági elnököt Prágában, a Milos Zeman leköszönő cseh államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján kérdeztük azzal kapcsolatban, lát-e esélyt arra, hogy amennyiben tovább növekedne az infláció, veszélybe kerülhet-e Magyarországon az inflációkövető nyugdíjemelés – a prágai parlamentben ugyanis negyedik napja tart egy heves vita a kormánypártok és a jobboldali ellenzék között a nyugdíj reformjával kapcsolatban. 

A cseh kormánypártok ugyanis az eredetileg tervezett 1770 korona helyett csak 760 koronával emelnék a nyugdíjakat júniustól, mert érvelésük szerint a háborús infláció mostanra olyan magas, hogy az államkassza már nem bírja ezt a terhet. 

Az ellenzéki pártok emiatt azzal vádolják a kormányt, hogy a társadalom legsebezhetőbb csoportját hozzák nehéz helyzetbe, és azzal fenyegetőznek, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a törvényjavaslatot, ha elfogadják azt. 

NOVÁK Katalin; KUN SZABÓ István
Novák Katalin köztársasági elnököt (j) katonai tiszteletadással fogadja Milos Zeman leköszönő cseh államfő (b) a prágai elnöki palotánál 2023. március 3-án. Középen Kun Szabó István vezérőrnagy, a magyar államfő főhadsegédje Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A visegrádi együttműködés a szív és az ész szövetsége

A sajtótájékoztató kezdetén a magyarok megbecsülését kifejezve Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetést adta át a távozó cseh államfőnek. A cseh elnök második ötéves mandátuma lejártával március 8-án távozik a hivatalából. – Nagyon fog hiányozni az európai elnökök sorából – méltatta Novák Katalin.

Ezt követően Novák Katalin elmondta, cseh hivatali partnerével az ukrajnai háborúról, a kétoldalú együttműködésben rejlő lehetőségekről és a visegrádi kapcsolatokról is egyeztettek. Utóbbival kapcsolatban a magyar államfő hangsúlyozta: 

– A visegrádi együttműködés a szív és az ész szövetsége. A visegrádi együttműködés mellett szól a racionális gazdasági és az érzelmi, történelmi, kulturális érdek is. Ezért aki a visegrádi együttműködést temeti, az a szív és az ész szövetségét temeti és támadja. 

Hozzátette: elnöksége alatt azért fog dolgozni, hogy ezt a szövetséget újra és még jobban megerősítse. Mint mondta, híve a visegrádi együttműködésnek és hisz a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek egybeforrasztó képességében.

Két békepárti elnök találkozott

Novák Katalin kitért arra is, hogy Milos Zemannal az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjuk több téren is teljesen azonos; mindketten elítélik például Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, mindketten kiállnak Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának védelme mellett, és mindkét ország humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, illetve az onnan menekülőknek. 

– Magyarországra több mint egymillió menekült érkezett a háború kitörése óta, hazánk ezért történelme legnagyobb humanitárius akcióját folytatja egészen addig, amíg szükség van rá

– hangsúlyozta a magyar államfő. Hozzátette: abban is egyetértenek a leköszönő cseh elnökkel, hogy ennek a háborúnak csak vesztesi lehetnek, a legnagyobb vesztesei pedig a családok. – Azok, akik a gyermekeiket gyászolják és azok, akik gyermekeiket a háborúba kell hogy küldjék – fűzte hozzá. 

Kiállt a magyar államfő a kárpátaljai magyarok mellett

Novák Katalin a kárpátaljai magyarok rendkívül nehéz helyzetére is kitért. Mint mondta, miközben a közel 150 ezer kárpátaljai magyart a háború viszontagságai közvetlenül érintik, a közelmúltban elfogadott ukrajnai törvények is „visszaélést jelentenek a kisebbségi jogok vonatkozásában”. 

– Mi ebben a rendkívüli helyzetben sem tudjuk eltűrni azt, hogy a magyar kisebbség tagjainak a háborús szenvedés mellett most még a jogaik megcsorbítását is el kell hogy szenvedjék

– mondta a köztársasági elnök.

Milos Zeman a sajtótájékoztatón kiemelte: minden erőfeszítést meg kell tenni a háború lezárása érdekében. – Ha ezt a háborút nem is egyből béke követi, akkor legalább fegyverszünet kövesse, amelynek elérésében közvetítő szerepet vállalni tudó országok közé vitathatatlanul Magyarország is hozzátartozik – hangsúlyozta a leköszönő elnök.

A Milos Zemannal való egyeztetés után Novák Katalin személyesen találkozott a januári cseh elnökválasztást megnyerő Petr Pavel nyugalmazott tábornokkal, Csehország március 9-én hivatalba lévő új elnökével is.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Milos Zeman leköszönő cseh államfő sajtótájékoztatót tart megbeszélésük után a prágai elnöki palotában 2023. március 3-án (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.