időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Prágába utazik Novák Katalin köztársasági elnök

Tóth Loretta
2023.03.01. 10:33 2023.03.01. 14:06
Prágába utazik Novák Katalin köztársasági elnök

A cseh fővárosba utazik pénteken Novák Katalin államfő, ahol személyesen is találkozik a januári cseh elnökválasztást megnyerő Petr Pavel nyugalmazott tábornokkal, Csehország március 9-én hivatalba lévő új elnökével.

Petr Pavel megválasztott új cseh államfővel találkozik pénteken Prágában Novák Katalin – írta meg Mladá Fronta Dnes című cseh hírportál, amely szerint a januári cseh elnökválasztás második fordulójából győztesként kikerülő nyugalmazott tábornok csütörtökön osztrák hivatali kollégájával, Alexander Van der Bellennel, egy nappal később pedig a magyar államfővel tart informális találkozót.

Petr Pavel – aki 2012 és 2015 között a cseh fegyveres erők vezérkari főnöke, 2015 és 2018 között pedig a NATO Katonai Bizottságának elnöke volt – március 9-én lép hivatalba államfőként, amikor Milos Zeman jelenlegi elnök mandátuma lejár.

Novák Katalin januárban levélben gratulált az új cseh államfőnek. A magyar köztársasági elnök akkor úgy fogalmazott: „Örömmel tölt el, hogy az elmúlt években a Magyarország és a Cseh Köztársaság közötti kétoldalú kapcsolatok minden területen bővültek. Várakozással tekintek az elnök úrral folytatandó közös munkára annak érdekében, hogy a magyar–cseh együttműködés tovább erősödjön az Európai Unió, a NATO és a visegrádi négyek keretében is.”

Novák Katalin azt is hozzátette

Meggyőződésem, hogy a rendszeres egyeztetések a jövőben is fontos szerepet játszanak majd az országaink közötti kötődések erősítésében. Ennek érdekében nagy örömömre szolgálna, ha a beiktatását követően Budapesten fogadhatnám.

Novák Katalin tavaly júniusban járt utoljára a cseh fővárosban, hogy a két ország közötti kereskedelmi, védelmi és energetikai együttműködésről tárgyaljon hivatali kollégájával. A Milos Zemannal tartott közös sajtótájékoztatójukon a magyar államfő akkor hangsúlyozta: 

Az ukrajnai háború és a családpolitika is szóba került a cseh államfővel történt találkozó során, és megerősítettük elkötelezettségünket a visegrádi négyek együttműködése iránt is. 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.