időjárás 23°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Republikánus siker: megszavazta a képviselőház a szülők jogairól szóló tervezetet

Magyar Nemzet
2023.03.24. 18:56 2023.03.24. 19:03
Republikánus siker: megszavazta a képviselőház a szülők jogairól szóló tervezetet

Az Egyesült Államok képviselőháza pénteken megszavazta a szülők jogairól szóló törvényjavaslatot, amelyet a demokraták hevesen elleneztek.

A republikánus tervezet értelmében arra köteleznék az iskolai körzeteket, hogy a szülőknek biztosítsanak hozzáférést a tantervekhez és a kötelező olvasmányok listájához. Az iskoláknak pedig előírnák, hogy tájékoztassák a szülőket, ha bármely dolgozó a nemváltásra buzdítja gyermeküket. 

Az új szabály az olyan trendek terjedését igyekezne megakadályozni az osztálytermekben, mint a genderideológia vagy a kritikai fajelmélet.

A kongresszus alsóháza 213-208 arányban fogadta el a javaslatot, amellyel a republikánusok a szülők országszerte növekvő elégedetlenségre reagáltak, hiszen gyakran utólag tudták meg, mi zajlik a hátuk mögött. A Republikánus Párt szerint a szülőknek joguk van tudniuk arról, mi történik a gyermekükkel az iskola falain belül, különösen ha az káros rájuk nézve. 

– Könyveket akarnak betiltani, az LMBTQ-közösséget támadják. Ez az oktatási programjuk – idézte a Fox News amerikai hírcsatorna az egyik demokrata képviselőt. A törvényjavaslat ugyanakkor nem tilt be semmilyen könyvet, csupán feljogosítja a szülőket, hogy lássák az iskolai könyvtárakban található könyvek listáját is. 

Bár a törvényjavaslat várhatóan megbukik a demokrata többségű szenátusban, a republikánusoknak sikerült elérniük, hogy a szülők jogairól több szó essen az Egyesült Államokban.

A gyermekek védelméért Florida is heves küzdelmet folytat, az amerikai állam kormányzója, Ron DeSantis csütörtökön jelentette be, hogy egészen az általános iskola tizenkettedik osztályáig kiterjesztené az arra vonatkozó tilalmat, hogy a gyerekek szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos oktatásban részesüljenek. 

 

Borítókép: Republikánus szavazók Washingtonban a törvényhozás épülete, a Capitolium előtt (Fotó: Alex Edelman/AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.