Florida szigorítana a genderideológia iskolai terjesztésével szemben

Ron DeSantis kormányzó tavaly írta alá a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonló szabályozást.

2023. 03. 23. 18:05
null
US-LIFESTYLE-GAY PRIDE PARADE Fotó: TIMOTHY A. CLARY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Florida szigorítaná törvényét, amely tiltja, hogy a gyerekek az óvodától az általános iskola harmadik osztályáig szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos oktatásban részesüljenek. Az amerikai állam republikánus párti kormányzója, Ron DeSantis tavaly írta alá a magyar gyermekvédelmi intézkedéshez hasonló jogszabályt. A 2022 júliusában hatályba lépett törvény a szülők jogait erősíti meg a gyermekeik nevelését illetően, ideértve az oktatásukat.

Governor Ron DeSantis of Florida delivers remarks
Ron DeSantis gátat szabna a genderideológia terjedésének Fotó: KYLE MAZZA

Az új javaslat értelmében Florida már egészen az általános iskola tizenkettedik osztályáig kiterjesztené a tilalmat, vagyis az iskolás korú gyerekek egyáltalán nem kaphatnának felvilágosítást a genderideológiával kapcsolatban.

Az amerikai oktatási tanács április 19-én szavaz majd a tervezet bevezetéséről.

A javaslat heves ellenérzéseket váltott ki a demokratákból és az LMBTQ-közösség jogaiért harcoló aktivistákból, akik már a tavaly júliusban hatályba lépett törtvényt a Don’t say gay (Ne mondd azt, hogy meleg) névvel bélyegezték meg. A Reuters hírügynökség és az Ipsos piackutató cég március 14. és 20. között készített felmérése rámutatott, 

az amerikai lakosság megosztott a kérdésben, hogy az iskoláknak bele kell-e folyniuk a gyermekek szexuális orientációval és nemi identitással kapcsolatos oktatásába.

 A demokrata pártiak 65 százaléka szerint igen, míg a republikánus szavazók 72 százaléka azt mondja, semmiképpen sem – ez utóbbi csoport tehát nagy arányban támogatja a floridai törvény kiszélesítését.

A gyermekek védelmében hozott szigorítás így Ron DeSantis javára is válhat, amennyiben a kormányzó indulna az amerikai elnöki tisztségért. Ahogyan lapunk is megírta: a 44 éves politikus várhatóan még idén bejelenti, hogy megméretteti magát a 2024-es republikánus előválasztáson.

 

Borítókép: Pride felvonulás New Yorkban (Fotó: TIMOTHY A. CLARY)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.