Svédország NATO-taggá válását sürgeti Olaf Scholz

Svédországnak minél gyorsabban a NATO tagjává kell válnia – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 15. 16:47
SCHOLZ, Olaf
Meseberg, 2023. március 5. Olaf Scholz német kancellár a kabinet kétnapos zárt ülésén a kormány vendégházában, a brandenburgi Meseberg-kastélyban 2023. március 5-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két kormányfő közös tájékoztatóján Olaf Scholz kiemelte, hogy a szövetségi kormány nagyon örül Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának, és minden lehetséges eszközzel kész segíti mindkét országot, hogy minél hamarabb megszerezzék a tagságot.

Az eddigi NATO-bővítések átfutási idejéhez képest a finn és a svéd csatlakozás ugyan gyors folyamat, de az a célunk, hogy most már hamarosan legyen is belőle valami – jegyezte meg Olaf Scholz, hozzátéve, hogy Svédország gyorsan megvalósuló NATO-tagsága jó Svédországnak és jó a NATO-nak.

Ukrajna Oroszország elleni háborújával kapcsolatban kiemelte, hogy az utóbbi hónapok fejleményei egészen új módon aláhúzták a bővítés fontosságát és jelentőségét.
Európa biztonságához elengedhetetlen az észak-atlanti együttműködés – mondta Olaf Scholz. Kiemelte: 

a szövetségi kormány intenzíven dolgozik a NATO-bővítés mihamarabbi megvalósulásáért.

Ulf Kristersson elmondta, kormánya arra számít, hogy Törökország a május 14-i parlamenti választás után járul hozzá Svédország csatlakozásához.

Ismertette, hogy előző nap Stockholmban tájékoztatta a svéd nyilvánosságot a kormány azon értesüléseiről, amelyek szerint Törökország a svéd csatlakozási kérelem elfogadása előtt járul majd hozzá Finnország belépéséhez, és így nem valósítható meg a közös csatlakozásról szóló svéd–finn terv.

A svéd kormány felkészül erre a helyzetre, de nem titkolja, hogy jobbnak tartaná a NATO-tagság együttes megszerzését. Ugyanakkor tiszteletben tartja, hogy minden NATO-tag önállóan dönt a csatlakozási kérelmekről, így természetesen azt a tényt is tiszteletben tartják, hogy csak Törökország hozhat döntéseket Törökország nevében – mondta Ulf Kristersson.

A német kancellár és a svéd miniszterelnök egyaránt kiemelte, hogy változatlan elkötelezettséggel támogatják az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát. Olaf Scholz kiemelte, különösen hálás Svédországnak azért, hogy – a legmodernebbnek számító, német gyártmányú – Leopard 2 harckocsikkal és az – ugyancsak német – IRIS-T légvédelmi rakétarendszer használatához szükséges indítóberendezésekkel is segíti Ukrajna önvédelmi képességének erősítését.

Ulf Kristersson hozzátette: 

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek „fel kell ismernie, hogy nem jár sikerrel az Ukrajna elleni támadó háborújával és imperialista céljaival”.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a kabinet kétnapos zárt ülésén a kormány vendégházában, a brandenburgi Meseberg-kastélyban 2023. március 5-én (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.