Európai bűnözőkhöz is eljuthatott ukrajnai fegyver

Miközben az Ukrajnának küldött fegyverek nagy része különböző feketepiaci hálózatokon visszaszivárog Európába, addig a hazai baloldal a tűzszünet ellen és a fegyverszállítások mellett foglal állást. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetnek elmondta, az Ukrajnába kiküldött fegyverek alig negyven százaléka jut ki valóban a frontra.

2023. 03. 14. 4:50
Military mobility continues on Ukraine's Donetsk Oblast
Military mobility continues on Ukraine's Donetsk Oblast Fotó: MUHAMMED ENES YILDIRIM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az Ukrajnának küldött fegyverek nagy része különböző fekete­piaci hálózatokon visszaszivárog Európába és különböző szervezett bűnözői csoportok kezébe jut, addig a Momentum, illetve a teljes baloldal a tűzszünet ellen és a fegyverszállítások mellett foglal állást.

fegyver. Borítókép: Tompos Márton és Fekete-Győr András (Fotó: Facebook/Tompos Márton)
A Momentum  azért nem szavazza meg a Fidesz–KDNP békepárti nyilatkozatát, mert abban szerepel a fegyverszállítások elutasítása. Fotó: Facebook/Tompos Márton

Mint ahogyan korábban mi is beszámoltunk róla, a napokban Tompos Márton, a Momentum politikusa a Facebookon publikált bejegyzésében arról értekezett, hogy a háborút tovább kell folytatni a frontvonalon. Egészen pontosan azt írta politikus, hogy 

a tűzszünet a jelenlegi frontok befagyasztását jelenti, azaz azt, hogy az oroszok irányítása alatt marad Ukrajna területének ötöde, annak lakosaival együtt.

„[…] Ehhez még egy fontos pont: az ukránok már számtalanszor elmondták, hogy egyes-egyedül Putyinnak áll érdekében a tűzszünet, mert így lenne ideje újrarendezni a sorokat, jobban kiképezni a mobilizált erőket, majd folytatni a háborút. Azaz a tűzszünet hangoztatása – szigo­rúan jelen helyzetben – kifejezetten Putyin érdeke.”

 

A fegyverszállítás mellett tették le a voksukat

Ám nem ő az egyetlen baloldali politikus, aki a háború mellett teszi le a voksát. Bedő Dávid momentumos képviselő a napokban például arról beszélt az ATV-ben, hogy pártja többek között azért nem szavazza meg a Fidesz–KDNP békepárti nyilatkozatát, mert abban szerepel a fegyverszállítások elutasítása. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője tavaly áprilisban azt mondta, hogy 

„itt lenne a legfőbb ideje, hogy Magyarország megkezdje a direkt fegyverszállításokat”.

Álláspontját megismételte idén is, amikor Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárával vitázott. Rétvári Bence, a Belügyminiszté­rium parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: „A legtöbb uniós állam azzal a veszéllyel számol, hogy előbb-utóbb az Ukrajnába küldött hatalmas mennyiségű fegyver egy része illegális úton visszakerülhet Európába.”

 

Mi van azokkal a fegyverekkel, amelyek nem jutnak ki a frontra?

– Amerikai kimutatások szerint az Ukrajnába küldött fegyverek alig negyven százaléka jut ki valóban a frontra – tájékoztatta lapunkat Horváth József. Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója elmondta, 

az elmúlt hónapokban láttak olyan felvételeket, amelyek tanúsága szerint a Balkán déli részén tűntek fel Ukrajnából származó páncélelhárító rakéták.

Emellett Svédországban különböző szervezett bűnözői csoportok is Ukrajnából szerezhettek automata fegyvereket és robbanószereket. „A világ válságövezeteibe – ahová legális úton nem kerülhetnek fegyverek, hiszen a fejlett világ mindezt blokkolja –, nagyon megugrott a kereslet a lövegekre, páncélozott harcjárművekre, nehézgéppuskákra. Mindezt a szervezett bűnözés igyekszik kielégíteni. Itt már nem kézifegyverekről van szó.”

Egy bűnszervezet számára teljesen mindegy, hogy embert, cigarettát, drogot vagy fegyvert csempész.

– Ehhez ki kell építeni az illegális szállítási útvonalakat, be kell épülni a rendszerekbe, ki kell építeni bizalmi kapcsolatokat különböző országokban. Ezeken keresztül folyik mindez. A szervezett bűnözésre igaz, hogy mindig azzal kereskedik, amelyre a legnagyobb igény van a piacon – mondta.

A szakértő szerint fennáll annak a veszélye, hogy Európában most szervezett bűnözői vagy a radikális iszlamista szervezetek hozzájuthatnak olyan fegyverekhez, robbanóanyagokhoz, haditechnikai eszközökhöz, amely által megszervezhetnek a lakosságra komoly veszélyt jelentő műveleteket is.

A szakértő szerint ennek ellenére az Európai Unió semmilyen korlátozást nem fog bejelenteni a fegyverszállításokkal kapcsolatban, ugyanis „ezt már korábban beiktatták kockázatként, ma pedig elkönyvelik veszteségként”.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MUHAMMED ENES YILDIRIM)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.