Szijjártó Péter: Na, álljon meg a menet!

Az amerikai külügyminisztérium friss boszniai jelentése is szóba került Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter boszniai kollégájával, Elmedin Konakoviccsal tartott közös sajtótájékoztatóján Szarajevóban. A tárcavezető egyenesen felháborítónak nevezte, hogy mindenféle egyoldalú értesülések alapján a washingtoni bürokraták összeülnek és kijelentéseket tesznek országainkról. „Hogy jönnek ők ehhez?” – tette fel a kérdést Szijjártó Péter.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 03. 22. 14:01
SZIJJÁRTÓ Péter; KONAKOVIC, Elmedin
Szarajevó, 2023. március 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a Elmedin Konakovic boszniai külügyminiszter (j) a szarajevói tárgyalásait követõ sajtóértekezleten 2023. március 22-én. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha már szóba került ez a jelentése az amerikai külügyminisztériumnak, akkor meg kell mondjam önnek, hogy én vagyok megdöbbenve, és minden évben újra és újra megdöbbenek, hogy az amerikai külügyminisztérium veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy más országokat minősítgessen és más országok belső kérdéseiről és helyzeteiről ilyen ex katedra kijelentéseket tegyen” – válaszolt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságírói kérdésre Szarajevóban, boszniai kollégájával, Elmedin Konakoviccsal tartott közös sajtótájékoztatóján.

 

Hogy jönnek ők ehhez? Én nem tudok arról, hogy Bosznia-Hercegovina külügyminisztériuma, pláne az enyém, jelentést írnak más országok emberi jogi meg egyéb helyzetéről. Miért? Azért, mert egyrészt nem dolgunk, másrészt semmi közünk hozzá

 

– fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: „felháborítónak és megdöbbentőnek tartom, hogy washingtoni bürokraták összeülnek és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva  –amelyeknek a finanszírozása sok esetben az Egyesült Államokból származik – tesznek ilyen kijelentéseket a mi országainkról.”

 

Álljon már meg a menet! Hogy jönnek ehhez? Azt, hogy Bosznia-Hercegovinában ki kormányozzon meg hogyan, meg hogy Bosznia-Hercegovinában elégedettek-e az emberek azzal, ami van, azt bízzuk azokra, akik itt élnek, Bosznia-Hercegovinában.

 

– mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy azt pedig, hogy Magyarországon mi történik, Washingtonban bízzák a magyar emberekre. „Mert a magyar emberek kellően érettek ahhoz, hogy eldöntsék, hogy nekik mi a jó” – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva Milorad Dodik boszniai szerb vezető újraválasztásáról is szót ejtett Szijjártó Péter: „szerintem egy dolog számít, hogy a Bosznia-Hercegovinában élők, és főleg a boszniai Szerb Köztársaságban élők mit gondolnak róla, merthogy ők szavaznak róla, nem én” – fogalmazott.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Elmedin Konakovics boszniai külügyminiszter (j) a szarajevói tárgyalásait követő sajtóértekezleten 2023. március 22-én (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.