Terrortámadást hiúsítottak meg Belgiumban

A kitervelt támadás célpontját még nem sikerült meghatározniuk a hatóságoknak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 28. 14:49
Brüsszel terror
A police officer pictured during a ceremony at Brussels Airport in Zaventem to commemorate the 2016 terrorist attacks in Brussels, Wednesday 22 March 2023. On March 22 2016, 32 people were killed and 324 got injured in suicide bombings at Zaventem national airport and Maalbeek/ Maelbeek metro station, which were claimed by ISIL. BELGA PHOTO HATIM KAGHAT (Photo by HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: HATIM KAGHAT / BELGA MAG / Belga via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban a rendőrség őrizetbe vett nyolc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy terrortámadásokat terveltek ki – közölte a szövetségi ügyészség kedden. A merényletek meghiúsítását célzó hatósági művelet részeként az antwerpeni és a brüsszeli rendőrség házkutatásokat tartott a két nagyváros különböző kerületeiben hétfő este. A razziák során nem találtak fegyvereket vagy robbanóanyagokat.

Az őrizetbe vettek közül öten brüsszeli, hárman pedig antwerpeni lakosok, közülük néhányat szélsőséges iszlamistaként tart számon a rendőrség. Az ügyészség szerint ismert köztük a kapcsolat, azonban további nyomozásra van szükség az összefüggések kiderítésére. A belga szövetségi ügyészség közleményében az áll, hogy

 

a kitervelt támadás célpontját még nem sikerült meghatározniuk a hatóságoknak.

 

Az RTBF közszolgálati csatorna megkeresésére a terrorfenyegetéseket elemző belga központ jelezte, hogy egyelőre nincs szükség a jelenleg közepes fokú terrorfenyegetettségi szint emelésére az országban. A központ mindazonáltal továbbra is szoros figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

Múlt pénteken az országos rendőrfőkapitány az RTBF-nek adott nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy hét évvel az országot megrázó merényletsorozatok után sem szűnt meg a terrorfenyegetettség Belgiumban. A belga terrorelhárító egység jelenleg több mint 700 potenciális terroristát tart megfigyelés alatt. Közülük 624-en dzsihadisták, 64-et jobboldali, 14-et pedig baloldali szélsőségesként tartanak nyilván.

 

Borítókép: Rendőr a brüsszeli nemzetközi repülőtéren. (Fotó: AFP/HATIM KAGHAT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.