időjárás 23°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Tragédia történt egy kompon, sokan meghaltak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.30. 07:38 2023.03.30. 11:09
Tragédia történt egy kompon, sokan meghaltak

Harmincegy halálos áldozata van annak a tűznek, amely helyi idő szerint szerdán éjfél előtt keletkezett a Fülöp-szigetek déli részén közlekedő egyik kompon – közölte Jim Hataman, az ország déli észén lévő Basilan tartomány kormányzója.

Az MV Lady Mary Joy 3 elnevezésű hajón, amely Manilától 885 kilométerre délre, a Basilan tartományhoz tartozó Baluk-Baluk-sziget közelében gyulladt ki, több mint 240-en utaztak. A hatósági közlemény szerint 195 utast és a legénység 35 tagját sikerült kimenteni, közülük kilencen szenvedtek sérüléseket a tűzben.

Jim Hataman, Basilan tartomány kormányzója csütörtökön éjjel legkevesebb tizenkét halottról és hét eltűnt emberről számolt be. Később 

harmincegy halálos áldozatról adott tájékoztatást.

A komp a Sulu tartománybeli Jolóból indult a déli kikötővárosba, Zamboangába. A tűz félúton ütött ki a hajón.

Az utasok többsége aludt, amikor a tűz kitört

– közölte a parti őrség területi parancsnoka. Hozzátette: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a tüzet, de néhány túlélő azt mondta, hogy a légkondicionált kabinokban csaptak fel a lángok.

A halálos áldozatok közül néhányan a kompon lelték halálukat, mások a vízbe ugrottak a tűz elől menekülve, és megfulladtak – mondta a parancsnok.

A parti őrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a komp megfelelt-e a biztonsági követelményeknek, és van-e nyoma olajszivárgásnak.

A Fülöp-szigeteken, amely több mint hétezer szigetből áll, a legfontosabb közlekedési mód a hajózás. 1987-ben a Fülöp-szigeteken következett be a békeidők eddigi legsúlyosabb tengeri katasztrófája, amikor egy utasszállító komp és egy olajszállító tanker ütközése miatt több mint négyezren haltak meg karácsony előtt.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay.com)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.