Egy vulkán lejtőin bukkantak a lezuhant repülőgép áldozataira

Egy aktív Fülöp-szigeteki vulkán lejtőit átkutatva a keresőcsapatok megtalálták egy hétvégén lezuhant repülőgép roncsait, és megerősítették, hogy mind a négy utasa meghalt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 23. 7:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi polgármester közlése szerint a gép kétfős Fülöp-szigeteki személyzete és az utasok, két ausztrál energetikai tanácsadó életüket vesztették.

Szerda reggel több mint egy tucat katona és tűzoltó érkezett helikopterrel a helyszínre, hogy az ország legaktívabb vulkánja, a Mayon egy szakadékát átvizsgálják – közölték polgári légi közlekedési illetékesek.

Nem voltak túlélők – írta telefonos üzenetében Carlos Baldo, Camalig város polgármestere az AP hírügynökségnek csütörtökön. Az áldozatok holtestét a tervek szerint csütörtökön hozzák le a tűzhányóról.

A gép két ausztrál utasa egy geotermikus energiával foglalkozó vállalatnál dolgozott, a Cessna a cég tulajdonában volt. Az Energy Development Copr. keresőcsapatokat, helikoptereket és drónokat küldött, hogy segítsenek a keresésben, amelyet viharos szél és sűrű felhők nehezítettek.

A keresésben, amely a polgármester felügyelete alatt zajlott, majdnem kétszázan, katonák, tűzoltók, önkéntesek, köztük veterán hegymászók vettek részt.

A Cessna szombat reggel szállt fel Albay repülőteréről, hogy mintegy egyórás repülőút után Manilába érkezzen, ám a felszállás után néhány perccel eltűnt. A roncsokat vasárnap a levegőből fedezték fel a 2462 méter magas vulkán oldalán, ám csak szerda reggel, az időjárás javulása után sikerült egy katonai helikopternek kutatócsapatot szállítani a helyszínre – közölték tisztségviselők.

A város lakóinak tilos a vulkán körüli hat kilométeres veszélyzónába belépni. A tűzhányó utoljára 2018-ban tört ki, akkor több tízezer embert kellett kimenekíteni. A Fülöp-szigeteki vulkánmegfigyelő központ azonban engedélyezte a kockázatos keresést és mentést a Mayon lejtőin, de figyelmeztette a csapatot a hirtelen kilökődő vulkáni hamu és a sárfolyamok veszélyére.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.