Újabb csapást mértek az ukránok a Krím félszigetre

A híradások szerint orosz cirkálórakéták állhattak a célkeresztben.

Magyar Nemzet
2023. 03. 21. 8:11
Ukrajna, 2023. március 17. Ukrán katonák Sztugna harckocsielhárító irányítottrakéta-kilövõ rendszert állítanak fel egységüknek az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében lévõ állásukban 2023. március 17-én. MTI/AP/Roman Csop Fotó: Roman Csop
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasúton szállított orosz Kalibr-NK cirkálórakétákat semmisítettek meg – írta közleményében az ukrán védelmi minisztérium. Állításuk szerint a Fekete-tengeri flotta ellátására érkező fegyverekre a megszállt Krím félsziget északi részén fekvő Dzsankoj település környékén mértek csapást, amely bő 150 kilométerre fekszik Herszontól.

A Kalibr elsősorban hajókról és tengeralattjárókról földi célpontok ellen indítható cirkálórakéta – tehát repülés közben manőverezésre képes –, hatótávolsága 500 és 2500 kilométer közötti. Az ukrajnai háborúban számtalan alkalommal bevetették.

A közleményben a megszokott módon az ukránok nem vállalnak felelősséget, csak a tényt közlik, így azt sem részletezik, hogyan történt a támadás. Orosz híradások ugyanakkor arról szóltak, hogy egy 33 éves férfit kórházba szállítottak, mert megsebesítették egy lelőtt drón darabjai. A közösségi médiában egy meg nem erősített hitelességű, elég rossz minőségű felvétel is megjelent, amelyen a robbanások látszódnak.

A 2014-ben annektált Krím félsziget csak ritkán kerül az ukránok célkeresztjébe; ehhez a megfelelő fegyvereik sincsenek meg nagy számban. A BBC emlékeztetett rá, legutóbb tavaly októberben mértek dróncsapást egy szevasztopoli kikötőre. Emlékezetes, hogy máig tisztázatlan módon a kercsi híd egy részét is megsemmisítették. A támadás azért is jelképes, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen három napja látogatta meg a Krím félszigetet.

Borítókép: ukrán katonák Sztugna harckocsielhárító irányítottrakéta-kilövő rendszert állítanak fel egységüknek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut térségében lévő állásukban 2023. március 17-én (Fotó: MTI/AP/Roman Csop)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.