A magyar családpolitikához hasonló intézkedéseken dolgozik Róma

Az olasz pénzügyminiszter adómentesség bevezetését helyezte kilátásba a gyermeket nevelő párok számára.

2023. 04. 21. 21:08
Family,On,Vacation,In,Italy,On,Amalfi,Coast,In,Evening
1451899376 Fotó: TravnikovStudio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású családtámogatási lépések előkészítésén dolgozik a Giorgia Meloni vezette olasz kormány. A jobbközép politikai alakulatok a múltban több alkalommal aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy milyen komoly népességfogyás ment végbe az elmúlt évtizedekben az olasz társadalomban. Az olasz kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy megtalálja a kiutat az évtizedek óta tartó demográfiai télből, és méltó életet biztosítson a gyermeket vállaló családoknak.

Giancarlo Giorgetti olasz pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kabinet a gyermeket nevelő párok adómentességének bevezetését tervezi. Céljuk, hogy csökkentsék a családok anyagi terheit és gyermekvállalásra ösztönözzék a fiatalokat.

Emellett megmaradna a már érvényben lévő havi gyermektámogatás is. Sajtóbeszámolók szerint a Giorgetti által tervezett lépés hozzávetőlegesen évente tízezer euró értékű adólevonást jelentene gyermekenként a 21. életév betöltéséig, azaz az egyetemi tanulmányok befejezéséig.

Az olasz családok jelenleg átlagosan évi 950 eurós visszatérítést élveznek. „Nem viselhetik ugyanazokat a terheket, akik egyedülállók és akik gyermekek nevelését vállalják. A gyermekes családoknak sokkal nagyobb kiadásokkal meg megbirkózniuk” – magyarázta a tárcavezető, miért van szükség a nagyszabású családpolitikai intézkedésre. Azt is elmondta, tisztában van, hogy a rendkívülinek számító támogatás nem jelent végleges megoldást a népességfogyásra, nem fordítja meg a demográfiai mutatókat, de bátoríthatja az olasz fiatalokat a családalapításra és gyermekvállalásra.

A kormány célja, hogy felszámoljon minden olyan akadályt, mely bizonytalanná teheti a fiatal párok számára utódok vállalását.

A tervezet pontos kidolgozása még folyamatban van, egyes lapok szerint két gyermek vállalása esetén lépne érvénybe az adómentesség, mely évi 1900 eurós megtakarítást jelenthetne a családoknak. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a minap beszélt az olasz nők foglalkoztatásának fejlesztéséről és a születések számának növeléséről. Mint mondta, a jobbközép koalíciós kormány egyetért abban, hogy elsősorban a családok támogatásával kell megoldani az Olaszországot évtizedek óta sújtó népességfogyást, nem pedig a bevándorlók beengedésével.

Egyes olasz lapok megjegyzik, a tervezet kísértetiesen hasonlít a magyar kormány családpolitikájához, amely adómentességet biztosít a négy gyermeket vállaló nők számára.

A közelmúltban Matteo Salvini, a Liga párt elnöke több alkalommal fogalmazott úgy, hogy példaértékűnek tartja a magyar családpolitikát. Lapunkban korábban arról is beszámoltunk, hogy tavaly júniusban Simone Pillon, a Liga szenátora egy parlamenti bizottság delegációvezetőjeként látogatott Magyarországra, hogy a magyar kormány bátor családpolitikájából merítsenek inspirációt.

Borítókép: egy olasz család az olaszországi Amalfi tengerpartján (Fotó: TravnikovStudio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.