Az evakuációk miatt meghosszabbították a tűzszünetet Szudánban

Az afrikai országban továbbra is ropognak a fegyverek, egyre nagyobb a káosz Kartúmban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 30. 19:06
null
Kartúm, 2023. április 21. Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 21-én. Ezen a napon háromnapos tûzszünet lépett életbe a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között az iszlám böjti idõszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. A hadsereg és a rivális félkatonai erõk közötti fegyveres harcok április 15-én robbantak ki Szudánban. Az összecsapásoknak eddig több mint 350 áldozata van. MTI/AP/Maheen S Fotó: Maheen S
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szemben álló felek vasárnap éjféltől további hetvenkét órával meghosszabbították a humanitárius tűzszünetet Szudánban – jelentette be a kormánnyal szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) szóvivője. „Válaszul a nemzetközi, regionális és helyi felszólításokra, bejelentjük a humanitárius tűzszünet 72 órás meghosszabbítását ma éjféltől a humanitárius folyosók megnyitása, valamint az állampolgárok és lakosok szabad mozgásának elősegítése végett, hogy ki tudják elégíteni szükségleteiket, illetve biztonságos térségekbe tudjanak menni” – áll az RSF közleményében.

A kelet-afrikai országban április közepén robbantak ki a harcok a kormányerők és a velük szemben álló RSF között, az összecsapásokban százak vesztették életüket és ezrek sebesültek meg. Pénteken bejelentették a hétfőn megkötött tűzszünet 72 órás meghosszabbítását, amely vasárnap éjfélkor jár le. A hét folyamán a külföldi kormányok igyekeztek kihasználni a relatív nyugalmat, és nagy erőkkel láttak hozzá diplomatáik, állampolgáraik és más külföldiek evakuálásához.

 

Az Egyesült Államok hadihajót küldött a kelet-afrikai országba állampolgárai kimenekítésére

 

– közölte két amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

A névtelenséget kérő illetékesek szerint a Brunswick nagy sebességű szállítóhajó ideiglenesen Port Szudánban tartózkodik és várhatóan amerikaiak százait veszi majd fedélzetre.

Borítókép: Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 21-én (Fotó: MTI/AP/Maheen S)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.