A briteket okolja Berlin a Szudánban kialakult káoszért

A szudáni harcok kirobbanása után a világ minden pontjáról repülőgépek érkeztek az afrikai országba, hogy kimenekítsék állampolgáraikat. Hazánk szerda éjszakára fejezte be sikeresen az evakuációs műveleteket, erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatott Facebook-oldalán. Más országok akciói azonban meglehetősen lassan haladnak, magas rangú német politikusok az Egyesült Királyságot okolják a tervezettnél hosszabbra nyúló műveletekért.

2023. 04. 27. 16:03
A német hadsereg repülőgépébe szállnak be emberek Szudán egyik katonai repülőterén 2023. április 26-án. (Fotó: Bundeswehr/Jana Neumann) Fotó: Jana Neumann Forrás: Bundeswehr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a brit erők a szudáni hadsereg engedélye nélkül landoltak a fővároshoz, Kartúmhoz közeli katonai repülőterén múlt hétvégén, a létesítményt lezárták más országok gépei előtt is, amelyek az evakuálások végrehajtása miatt érkeztek az afrikai országba – mondták a BBC brit közszolgálati médiának magas rangú német politikusok. Álláspontjuk szerint az Egyesült Királyság gépeinek be nem jelentett érkezése bonyodalmat okozott más országoknak is, akik szintén légi úton tervezték kimenekíteni állampolgáraikat. A BBC azt írta cikkében, a briteknek fizetniük kellett a szudáni hadseregnek, hogy elhagyhassák a repülőteret.

Felszállásra készülnek a német hadsereg katonái. Szudánba tartanak állampolgáraik evakuálására. Fotó: Jana Neumann / Bundeswehr

A németek szerint a nézeteltérés okozta egyeztetések miatt fél napot vesztettek, ám London úgy látja, nem felelős az evakuációs műveletek elhúzódása miatt. A brit védelmi minisztérium közleményében azt hangsúlyozta, szorosan együttműködtek francia, amerikai és német kollégáikkal is.

„Teljesen képtelenség azt állítani, hogy a szudáni hadsereg engedélye nélkül szálltunk le az országban. Volt engedélyünk” – tette hozzá a minisztérium.

Boris Pistorius német védelmi miniszter hétfőn Annalena Baerbock külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatót, amelyen rámutattak: az egyes nemzetek eltérő módszereket alkalmaztak állampolgáraik kimenekítése során. Az Egyesült Államok például profitált abból, hogy erősebb katonai jelenléte van a régióban. Baerbock emellett felhívta a figyelmet, voltak olyan országok, melyek evakuációs műveleteiket kizárólag a diplomáciai személyzetre összpontosították, ám név szerint nem említett országokat. A német szövetségi kormány közreműködésével 780 ember – köztük németek és más országok állampolgárai is – jutott ki Szudánból, ahol a többször bejelentett tűzszünetek ellenére továbbra is folyamatosak az összecsapások.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, ha a fegyverek nem halkulnak el, humanitárius válság veszélyezteti a térséget. Szudánból már tízezrek özönlöttek a szomszédos Csádba, és újabb menekülthullámokra készülnek a nemzetközi szervezetek. Becslések szerint a már Csádban tartózkodó húszezer menekült mellé még százezren érkezhetnek.

 

A két szemben álló fél, a hadsereg és a félkatonai RSF között már a fegyveres összetűzések előtt hónapokkal korábban kialakult a konfliktus. A két fél együttesen buktatta meg 2021-ben Omar el-Besir addigi államfő kormányát.

Borítókép: A német hadsereg repülőgépébe szállnak be emberek Szudán egyik katonai repülőterén 2023. április 26-án. (Fotó: Bundeswehr/Jana Neumann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.