Hatalmas botrányt kavart a Der Spiegel karikatúrája

Nem tetszett az indiai minisztereknek, sőt egyenesen rasszistának nevezték a Der Spiegel német hetilap karikatúráját, melyet annak apropóján készítettek el, hogy az ENSZ becslései szerint India vált a világ legnépesebb országává – maga mögött hagyva Kínát. Többen megjegyezték, hogy a Der Spiegel úgy tünteti fel Indiát, mint egy elmaradott országot, amely az elmúlt évtizedekben nem ért el semmilyen fejlődést.

2023. 04. 26. 13:59
India
(FILES) In this file photo taken on April 23, 2023, devotees gather to attend the evening prayers at Har Ki Pauri on the banks of river Ganges in Haridwar, in India's Uttarakhand state. - Every morning and evening -- and for several hours in between -- tens of millions of Indians sit idle on gridlocked highways and hang from the sides of packed passenger trains in what is becoming the world's most populous nation. (Photo by SHAMMI MEHRA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két vonat halad egymás mellett: egy modernnek tűnő, kínai zászlót viselő, melyen összesen két ember látható; valamint egy régebbi típusú, több kocsiból álló szerelvény telis-tele emberekkel, egyikük az indiai zászlót lengeti. Az indiaiakkal teli vonaton nemcsak a kocsikban ülnek emberek, hanem a lépcsőkön, az ablakokban és még a jármű tetején is – ez látható a Der Spiegel német hetilap karikatúráján, mely nem igazán nyerte el az indiai politikusok tetszését. A cím egyértelműen jelzi, miért készült a rajz: az ENSZ becslései szerint India népességszáma meghaladta Kínáét, melyet ez idáig a világ legnépesebb országaként tartottak számon. A német lapot érő bírálatok rövid időn belül ellepték a közösségi oldalakat is.

Többen megjegyezték, hogy a Der Spiegel úgy tünteti fel Indiát, mint egy elmaradott országot, amely az elmúlt évtizedekben nem ért el semmilyen fejlődést.

Noha a dél-ázsiai ország egyes területein valóban látni túlzsúfolt vonatokat, India igyekszik felzárkózni a közlekedési infrastruktúra területén is más országokhoz. Az elmúlt években a kormány hatalmas pénzeket fektetett be többek közt a vasúthálózat fejlesztésébe.

Annak ellenére, hogy megpróbálják kigúnyolni Indiát, nem okos dolog India ellen fogadni Narendra Modi miniszterelnöksége alatt. Néhány éven belül India gazdasága nagyobb lesz, mint Németországé

– írta a Twitter-oldalára Rajeev Chandrasekhar indiai elektronikai és információtechnológiai miniszter.

Amellett, hogy számos politikus felháborodásához vezetett a Der Spiegel karikatúrája, rasszizmussal is megvádolták a német hetilapot. Kanchan Gupta információs és műsorszolgáltatási miniszter felháborítóan rasszistának nevezte a rajzot a Twitteren közzétett bejegyzésében, melyben a New York Times amerikai napilap karikaturistájának közel tízéves, az indiai Mars-misszióról készült alkotásához hasonlította a művet. Mások arra mutattak rá, nem ez az első eset, hogy sztereotípiákat alapul véve gúnyos rajzokat jelentetnek meg Indiáról. Sokan emlékeztettek arra, hogy az 1970-es években is terjedt a német sajtóban egy karikatúra, melyen egy indiai férfit ábrázoltak, aki éhen halt, noha a háttérben egy tehén kóborolt. A tehenet azonban szent állatként tisztelik a hindu vallásban, így Indiában is, emiatt nem fogyasztják az állatot.

 

India lehagyta Kínát

A világszervezet szerint ez a legjelentősebb változás a feljegyzések kezdete óta. Az ENSZ két nappal ezelőtt közzétett számításai – melyeket számos tényező, köztük a népszámlálási adatok, valamint a halálozási és születési ráták alapján készítettek – azt mutatják, hogy India lakossága jelenleg 1 425 775 850 fő, ezzel első alkalommal laknak többen a dél-ázsiai országban, mint Kínában.

A pontos szám azonban nem ismert, ugyanis a pandémia miatt elmaradt a népszámlálás, és Narendra Modi kormányfő még nem jelentette be, mikor kezdik újra.

India
Peronokon álló emberek várakoznak a vonatokra az indiai Mumbai városában 2023. április 19-én. Fotó: AFP/Punit Paranjpe

Mióta az ENSZ 1950-ben elkezdte a Föld népességének nyilvántartását, ez az első eset, hogy Kína elveszítette az első helyet. A kínai népességcsökkenés előzménye, hogy évtizedeken át szigorú törvényekkel igyekeztek korlátozni a születésszámot, többek között az 1980-as években egyre korlátozták a családonként vállalható gyerekek számát, a további gyerekek vállalását bírsággal sújtották.

Borítókép: Indiaiak imára készülnek a Gangesz folyó partján (Fotó: AFP/Shammi Mehra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.