Moszkvában ültek tárgyalóasztalhoz a békéről tárgyalni, egy NATO-tagállam is helyet kapott

Moszkvában ültek tárgyalóasztalhoz kedden Törökország, Oroszország, Szíria és Irán védelmi miniszterei, valamint hírszerzési vezetői. A megbeszéléseken szó esett a szíriai biztonság megerősítéséről – beleértve az arab országban működő terrorista szervezetek és szélsőséges csoportok elleni küzdelmet –, valamint a török–szír kapcsolatok normalizálásáról.

2023. 04. 25. 19:18
SOJGU, Szergej
Moszkva, 2023. április 25. Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (a háttérben, k) az orosz, iráni, szíriai és török védelmi miniszteri találkozón Moszkvában 2023. április 25-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a Kreml most az ukrajnai háborúra összpontosít, továbbra is állomásoznak orosz csapatok a közel-keleti Szíriában, különösen az arab ország északnyugati területein, ahol a Bassár el-Aszad szír elnökhöz hű erőket támogatják a lázadókkal szembeni katonai fellépésben. Moszkvában négy ország, Oroszország, Törökország, Szíria és Irán védelmi miniszterei, valamint hírszerzési vezetői ültek össze, hogy Szíria helyzetéről tárgyaljanak, ahol már több mint tíz éve, 2011 óta harcok dúlnak.

A felek megállapodtak abban, fokozzák erőfeszítéseiket a szíriai menekültek biztonságos hazatérése érdekében, továbbá erősebb fellépést helyeztek kilátásba az országban működő terrorista szervezetekkel és más szélsőséges csoportokkal szemben.

Az ENSZ adatai szerint 2011 óta a szíriai menekültek a világ több mint 130 országában kértek menedéket, ám többségük a térségben maradt. A legtöbb szíriai menekültet Törökország fogadta be, mintegy 3,6 milliót, a török lakosság azonban már egyre inkább sürgeti hazatérésüket.

A keddi találkozó előzményeként tavaly, december 28-án háromoldalú találkozót tartottak az orosz fővárosban, Törökország, Oroszország, valamint Szíria védelmi minisztereinek és hírszerzési vezetőinek részvételével. Iránt akkor utólag tájékoztatták az egyeztetésekről, most viszont a teheráni vezetés is hivatalos volt a tárgyalásra. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter áprilisban jelezte, hogy a tárgyalássorozat következő ülésére május elején kerülhet sor, szintén Moszkvában, a négy ország külügyminisztereinek részvételével. Noha egyelőre sem a pontos időpont, sem a helyszín nem ismert, a külügyminiszterek találkozója azt jelzi, újraindulhatnak a magas szintű tárgyalások Ankara és Damaszkusz között, miután 2011-ben megromlottak a kapcsolatok.

Az elnöki szintű személyes találkozó azonban még várat magára. A májusi államfőválasztásra készülő Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban jelezte, a védelmi miniszterek egyeztetései után találkozna Bassár el-Aszad szír elnökkel, Damaszkusz azonban közölte feltételeit, miszerint előbb vonuljanak ki a törökök Szíria területeiről.

Ankara elutasítja Damaszkusz kérését arra hivatkozva, hogy amíg nincs stabilitás az országban, erre a lépésre sem kerülhet sor. A török csapatok az arab ország északi, határmenti területein állomásoznak és hajtanak végre műveleteket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen.

 

Tüntetések a kapcsolatok helyreállítása ellen

Szíriával azonban nemcsak Törökország akarja újraépíteni diplomáciai kapcsolatait, hanem a régió más országai is, melyek 2011-ben, a szíriai felkelések kirobbanása után szakították meg kapcsolataikat Damaszkusszal. Április elején Tunézia közölte, újranyitja a damaszkuszi nagykövetséget – a lépés azt követte, hogy Szíriai is jelezte, ismét lesz nagykövetsége Tuniszban. Márciusban Szaúd-Arábia és Irán adott zöld jelzést a kapcsolatok helyreállításának.

A térség országaival fennálló. kapcsolatok helyreállításának azonban nem mindenki örül, a napokban Szíria északnyugati területein több száz tüntető vonult utcára. A legnagyobb tüntetésre vasárnap került sor Idlib városában, az Aszaddal szemben álló lázadók fellegvárában. „Aki megbocsát és kibékül Aszaddal, az ugyanolyan áruló, mint ő” – áll a tüntetők tábláin.

Kisebb létszámú csoportok még az európai nagyvárosokban, köztük Amszterdamban, Berlinben és Bécsben is tüntettek.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által közreadott képen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (a háttérben, k) az orosz, iráni, szíriai és török védelmi miniszteri találkozón Moszkvában 2023. április 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.